Spolu se skořicí, badyánem a novým kořením patří hřebíček mezi základní přísady, které dodávají svařenému vínu charakteristické vánoční aroma. Patří proto také do těsta na pracny a perníčky. Hřebíček ovšem platí i za výborného pomocníka při bolestech zubů, proto ho naše babičky měly vždy po ruce.
Hřebíček proti bolesti
Když si člověk představí, jak voní Vánoce, určitě se mu vybaví vůně hřebíčku. Jde totiž o jednu ze základních přísad tradičního vánočního svařáku. Víte ovšem, že hřebíček působí blahodárně i na naši fyzickou stránku? Z výhod tohoto unikátního koření bychom se proto měli těšit po celý rok. Hřebíček totiž dokáže:
- Tlumit bolest
- Odstraňovat zápach z úst
- Dezinfikovat
- Dodávat energii
Toto koření se vyrábí ze sušených nerozvinutých poupat hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum), který pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Dnes se hřebíček dováží také ze Srí Lanky a Madagaskaru. Sběr lehce načervenalých poupat se provádí jen dvakrát ročně těsně před rozkvětem. Tehdy totiž obsahují největší množství aromatických látek.
Vůbec nejznámější složkou hřebíčku je eugenol, který působí jako lokální anestetikum. Naši předkové proto používali hřebíček jako první pomoc při bolesti zubů. Hřebíčková silice dokáže účinně tlumit citlivost zubního nervu a uleví tak od nejhorší bolesti. Stačí hřebíček rozkousat a nechat působit na postiženém místě.
Hřebíček dokáže také krásně osvěžit dech, proto je součástí mnoha přírodních ústních vod. Dá se z něj připravit i tinktura, kterou lze ošetřovat bolavé dásně. Hřebíček má totiž také antibakteriální účinky, takže ústní dutinu vydezinfikuje. Tinkturou se doporučuje potírat i afty, které se díky tomu rychleji hojí.
Tip: Hřebíčkovou tinkturu můžete použít i u dětí, když jim padají mléčné zuby. Stačí zoubek lehce potřít před vyvikláním.
Jak využít hřebíček o Vánocích
Hřebíček má své důležité místo i v kuchyni a v rámci vánočního dekorování. Chuť i vůně hřebíčku je velmi specifická, svíravá a výrazná, měl by se proto používat s mírou. Výborně se snoubí s chutí sladkých jídel a ovoce. Hřebíček je samozřejmě součástí kořeněné směsi, která patří do vánočního svařáku. Vychutnávat si ho můžete i v punči, perníčcích, sladkém salámu nebo pracnách.
Kromě cukroví se hřebíček přidává i do koláčů, perníků, jablečných pudinků, kompotů a kořeněných vín. Někdo má rád hřebíček i ve slané kuchyni, dává se např. do šunky nebo k jehněčímu masu.
Tip: Do cukroví budete potřebovat hřebíček mletý, který se dá buď koupit, nebo si ho můžete nadrtit sami v hmoždíři. Čerstvě nadrcený hřebíček bude mnohem aromatičtější.
Hřebíček se na Vánoce používá také ke zdobení citrusového ovoce. Hřebíčky zapíchané v pomeranči působí velice hezky. Fantazii se meze nekladou, takže můžete vytvářet jakékoliv obrazce a motivy. Navíc si tímto způsobem můžete vyrobit tradiční svícen, pokud ve vrchní části pomeranče vydloubnete otvor na svíčku. Když poté svícen zapálíte, celý dům provoní omamná vůně hřebíčku snoubící se se šťavnatým pomerančem.
Umíte si představit vánoční svátky bez svařeného vína a vůně hřebíčku? Nebo je hřebíček vaším věrným pomocníkem po celý rok? Určitě budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíte třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Potřebujete-li poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.