Badyán: hvězdičkové koření do cukroví i proti kašli

Neuvěřitelně krásné, voňavé a navíc zdravé. Hvězdičky badyánu patří mezi tradiční vánoční koření, dávají se také do svařeného vína, čaje i grogu. Díky svému unikátnímu tvaru se používají na výrobu vánočních věnců a jiných dekorací. Badyán ovšem dokáže ulevit i při zažívacích problémech a nachlazení.

Dekorativní a zdravé koření

Badyán je bezpochyby tím nejkrásnějším kořením, které příroda nabízí. Jeho vůně bývá přirovnávána k anýzu, proto se mu také říká čínský anýz. Osmicípé hvězdičky jsou sušená souplodí badyáníku čínského (Illicium verum). Původně rostl v jihozápadní Číně, nicméně dnes je rozšířen již po celé jihovýchodní Asii. Jedná se o jedno z mála tradičních čínských koření, které v našich končinách zdomácnělo.

V Číně je badyán důležitou složkou koření pěti vůní a je základem při přípravě masa a polévek. Rozemleté plody a kůra badyáníku se využívají i jako kadidlo. Ve východním léčitelství se badyán používá již po tisíce let při problémech s trávením. V některých zemích se proto žvýká po jídle jako digestiv.

V každém cípu hvězdičky je uloženo semeno, které obsahuje aromatické éterické oleje. Tím nejvýznamnějším, který dodává badyánu typickou lékořicovou vůni, je anetol. Tato látka se nachází také v anýzu a fenyklu.

Do evropy doputovaly první hvězdy badyánu až v 17. století, nicméně již tehdy lidé oceňovali jeho pozitivní účinky na tělesnou schránku. Kromě zažívání se badyán používal na podporu imunity, proti revmatismu a svalovým křečím. V zimě se doporučovalo užívat badyánový čaj jako prevenci proti virovým onemocněním.

Ten si ostatně můžete připravit sami doma, pokud vás trápí rýma, kašel nebo bolest v krku. Stačí vylouhovat trochu mletého badyánu nebo jednu hvězdičku a osladit medem, někdo doporučuje přidat ještě špetku skořice. Odvar z badyánu podporuje vykašlávání a má tišící účinky na psychiku, proto se doporučuje lidem trpícím stresem nebo nespavostí.

Zajímavost: Badyán se v moderní farmakologii používá jako jedna z přírodních surovin na výrobu antivirotik.

Badyán o Vánocích

Česká kuchyně používá badyán k provonění ovocných kompotů, zejména hruškových a jablečných, povidel, perníku a sušenek. Jeho chuť je sice nasládle jemná, ale zároveň kořenitě výrazná, proto je velice populární při vánočním pečení. Vůbec nejvýraznější chuť i vůni má badyán těsně po rozdrcení. Při dávkování buďte proto opatrní. Je ovšem pravda, že po rozemletí jeho aroma poměrně rychle vyprchá.

Badyán do cukroví i proti kašli

Badyán najdete v perníkovém koření a patří samozřejmě i do vánočních horkých nápojů, jako jsou svařené víno, grog, vánoční punč nebo čaj. Neměl by chybět ani v domácích likérech a kořeněných vínech.

Na Vánoce bychom neměli opomíjet ani dekorativní funkci badyánu. Hvězdičky lze využít ke zdobení vánoční tabule, adventních věnců nebo svícnů. Také se z nich dají vyrábět přírodní ozdoby na vánoční stromeček. Buď můžete na stromek pověsit samotnou hvězdičku na provázku, nebo ji můžete kombinovat se svitky skořice či přilepit na sušené plátky pomeranče. Nejenže pak bude stromeček krásně vypadat a připomínat ty tradiční z dob minulých, ale také bude díky aromatickému koření nádherně vonět.

Používáte badyán i v běžné kuchyni, nebo s ním vaříte jen na Vánoce? O vaše vánoční tradice se můžete podělit na Facebooku nebo Instagramu. Potřebujete-li poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz