5 tipů pro dokonalou letní grilovačku

Léto je v plném proudu a kromě radovánek u vody a výletů si užíváte také grilování a táboráky s rodinou či přáteli? V tom případě si určitě přečtěte našich 5 tipů, které promění vaši BBQ párty v nezapomenutelný gurmánský zážitek.

  1. Voňavé koření pro maso i zeleninu

Ať už jíte maso, nebo raději upřednostňujete alternativy typu tofu či tempeh, dejte si záležet na jejich přípravě. Jak? Naložte vybrané delikatesy nejlépe den předem do marinády a nechte přes noc odležet, aby měla chuť koření dostatek času se perfektně vsáknout do steaků nebo třeba plněných žampionů. 

Nebojte se pro tentokrát místo běžných grilovacích směsí vyzkoušet indickou garam masalu, které se právem říká „královská kořenící směs“. Nápadná vůně koriandru, muškátového oříšku, indického kmínu nebo fenyklu vaše hosty rozhodně zaujme už při přípravě. Nejen na steaky, ale tak na rybu použijte např. černuchu, nabídne vám příjemnou vůni a lehce pálivou chuť. Zeleninu zase naložte s koriandrem, kurkumou nebo hořčičným semínkem.

Plněné žampiony

  1. Salátová zálivka s chutí exotiky

Nezapomeňte také na svěží lehký salát, který budete servírovat jako přílohu. Poradíme vám, jak to udělat, aby se nestalo, že vám ho spousta zbude, protože ho návštěva vedle grilovaných dobrot opomene – klíčem k úspěchu je správně jej dochutit. Jak to udělat? Vsaďte na umeocet. Umeocet z japonských švestek umeboshi vzniká jako vedlejší produkt při jejich fermentaci za pomocí mořské soli. Kromě značné kyselosti a slanosti pocítíte i jeho lehce ovocné aroma. Je výrazný, pikantní, sladký a kyselý zároveň. 

Tato mimořádná chuťová kombinace bude přímo slastí pro vaše chuťové pohárky. Přidejte k umeoctu, citron, olivový olej a hořčici a perfektní zálivka je hotová!

Tip: Rádi vychutnáváte míchané nápoje slámkou, ale není vám lhostejná příroda? Zásobte se bambusovými brčky!

  1. Zdravé a chutné oleje

Nejen k salátům patří správný výběr oleje pro dochucení. Naložit maso i zeleninu spolu s kořením můžete do RAW slunečnicového oleje, ale můžete s ním připravit také domácí majonézu nebo dip. Do salátů pak směle přidejte sezamový, dýňový nebo lněný olej, případně olej z vlašských ořechů

Všechny tyto oleje váš salát ještě násobně „zdravotně vytuní“, protože obsahují prospěšné látky jako jsou omega 3 mastné kyseliny, vitamíny A, C, nebo E a některé z důležitých minerálů, které mají například blahodárný vliv na stav pleti, nehtů a vlasů.

Sezamová semínka a olej

  1. Pozor na trávení

Ačkoli bývá grilované maso velmi chutné, snadno se může stát, že nám po něm bude těžko, zvlášť pokud si jej dopřáváme jen občas. Důležitá je také dostatečná tepelná úprava, která maso spolehlivě zbaví patogenů a případných parazitů. Teplota uvnitř masa by měla mít teplotu 72 °C minimálně po dobu deseti minut a na syrové maso použijte jiné talíře, prkénko a příbory než na maso hotové a zeleninovou přílohu. 

Jako prevenci trávicích potíží způsobených parazity můžete použít bylinné kapky s ořešákem, hřebíčkem a pelyňkem nebo olej z černuchy. Přejedeným strávníkům pak nabídněte kapsli BIO Triphaly, která podporuje normální trávení a správnou funkci střev. 

  1. Příjemná atmosféra s vůní a čaji

Za soumraku se k tanci chystají nejen víly, ale pré začíná i otravným komárům. Nestaňte se jejich hlavním chodem a rozmístěte kolem stolu několik vonných tyčinek s vůní palo santo neboli „svatého stromu“. Kombinací vůně sladkých růží, máty a citrusu vytvoří tyčinky perfektní atmosféru a zároveň odlákají pisklavé nezvané hosty

A v případě chladnějšího počasí své přátele překvapte večerním čajem se zázvorem a lékořicí nebo je potěšte čajem radosti s praženou čekankou a kakaovými boby. Nebudete litovat!

Vonné tyčinky

Už víte, co všechno na svou grilovačku přichystáte? Rádi vám poradíme s výběrem! Neváhejte nám napsat na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz