První várka meruněk udělá každému radost – konečně čerstvé ovoce ze zahrádky. Co může být lepšího? Ale pak přijde druhá, třetí, čtvrtá… S každou další várkou radost klesá. Poznáváte tuto situaci? Je to každoroční realita mnoha domácností. A každý rok je otázka stejná – co s tím? No přeci zavařit!
Pravidla zavařování
Správné zavařování má svá obecná základní pravidla. Jak správně zavařovat? Tím nejdůležitějším je hygiena. Pokud toto pravidlo nedodržíte, veškerá vaše práce se zavařováním bude zbytečná. Zpočátku bude vše vypadat tak, jak má. Ale postupně začnete vyhazovat jednu sklenici za druhou, protože se začne objevovat plíseň. Hlavním důvodem této plísně bývá zanesení bakterií do sklenice. Před zavařováním je velmi důležité sklenice důkladně umýt. Po celou dobu zavařování si pravidelně myjte ruce a na každé ochutnání si berte čistou lžičku. Zdá se vám to možná až přehnané, ale dodržení tohoto pravidla je základem úspěchu.
Kromě důsledného vyčištění sklenic se zaměřte i na víčko. Je lepší používat nová. Pokud chcete použít víčka několikrát, opět se velmi důsledně zaměřte na jejich vyčištění. U víček si můžete zvolit, zda vám více vyhovují šroubovací nebo tzv. omnia víčka. Druhá zmíněná vyžadují určitou zručnost a musíte k nim mít zavařovací hlavu. Pokud jste začátečník, volte raději víčka šroubovací.
Nádobu tedy již máte připravenou a teď ještě musíte zvolit správný postup. Dle toho pak budete postupovat a zejména budete vědět, jak dlouho zavařovat.
Nyní vám již nic nebrání v tom, abyste zpracovali například biopotraviny ze zahrádky.
Jak zavařovat v troubě
Tento postup by se mohl jevit jako nejjednodušší, ale ve skutečnosti je zavařování v troubě poměrně náročné vzhledem k nerovnoměrné teplotě. Ideální pro zavařování jsou kombinované sporáky s horkovzdušnou troubou, kde se teplo díky ventilátoru šíří rychleji a rovnoměrněji.
Z trouby vyndejte rošt a před zavařením ji předehřejte na teplotu 200 až 220 °C. Připravené sklenice položte na plech tak, aby se nedotýkaly. Pokud by sklenice byly blízko sebe, mohlo by dojít k jejich prasknutí. Plech vložte do spodní části trouby a nalijte do něj vodu do výšky cca 1,5 cm. Délka zavařování závisí na velikosti sklenice. U větších sklenic sterilujeme 10-13 minut, menší sklenice 5-8 minut. Pokud zavařujete v troubě poprvé, dejte zavařit nejprve první sklenici a dle toho přizpůsobte teplotu a délku ostatních zavařenin.
Jak zavařovat v mikrovlnce
Možná se teď zarazíte při představě, že dáváte do mikrovlnné trouby sklenice s víčkem, protože do mikrovlnné trouby nepatří nic kovového. Materiál víček však mikrovlnné troubě nevadí. Pro zavařování jsou ideální mikrovlnné trouby s nastavením výkonu. Od výše výkonu se odvíjí délka sterilace. Při výkonu 700 W nechejte sklenice v troubě cca 6 minut, při výkonu 900 W stačí 4,5 minuty.
Jak zavařovat v hrnci
Do velkého hrnce vložte utěrku, která zabrání tomu, aby se sklenice dotýkaly a popraskaly. Voda v hrnci by měla dosahovat do poloviny zavařovací sklenice. Vodu pomalu zahřejte na teplotu 80-90 °C a na této teplotě ji udržujte. K tomuto způsobu zavařování tedy budete potřebovat teploměr a čas na jeho sledování, aby teplota neklesla nebo naopak moc nestoupla.
Jak zavařovat v zavařovacím hrnci
Práci si velmi usnadníte pořízením zavařovacího hrnce. Díky němu bude zavařování jednoduché, a navíc se zárukou kvalitního výsledku. Zavařovací hrnec v podstatě odvede práci za vás – vy do něj naskládáte sklenice a nalijete vodu. Pokud vás od jeho koupě odrazuje to, že vám přijde zbytečné mít doma velký hrnec jen na zavařování, tak se nenechte mýlit. V hrnci můžete připravit svařák, čaj, omáčky či uvařit brambory.
Zavařování na mnoho způsobů
Obecný přehled o způsobech zavařování byl zmíněn výše, nyní se zaměříme na některé konkrétní potraviny.
Jak zavařovat maso? Maso můžete zavařit syrové i tepelně upravené. Pokud se rozhodnete pro syrové maso, postup je takový, že maso nakrájíte na potřebné kusy a vložíte do sádlem vymazané sklenice. Poté přidejte lžičku soli, zalijte vývarem a dejte zavařit. Maso se zavařuje cca hodinu při teplotě 100 °C. Poté nechejte zavařenou sklenici vychladnout do druhého dne a proces zavařování znovu zopakujte. Dvojí zavaření je u masa nutné.
Návod na to, jak zavařovat houby, je jednodušší. K zavaření vybírejte jen čerstvé houby a nakrájejte je na menší kousky. Nechte je povařit cca 10-15 minut v osolené vodě. Poté houby přeceďte, ale nálev si ponechte. Po vychladnutí houby naskládejte do sklenice, zalejte vychladlým vývarem a zavařujte při teplotě 90 °C cca 20 minut.
A jak dlouho zavařovat okurky? Ty zavařujeme také přibližně 20 minut při teplotě 85 °C. Nálev na okurky si připravíte dle vašich chutí, receptů existuje totiž mnoho.
Jak zavařovat rajčata? Omytá rajčata vložte na 1 minutu do vroucí vody a poté prudce zchlaďte. Takto připravená rajčata oloupejte a vyřízněte stopky. Do sklenice nalijte 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžičku soli, vložte rajčata a zalijte vroucí vodou. Takto připravenou sklenici sterilizujte při teplotě 90 °C cca 40 minut. A domácí protlak máte připravený.
A jak zavařovat hrušky nebo meruňky? Očištěné a nakrájené kousky naložte do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Poté je přendejte do sklenic s teplým nálevem a můžete přidat cukr. Pak již sterilizujte vámi vybraným způsobem 30 minut při 85 °C.
Nálevy zavařenin můžete dochucovat dobře vybraným kořením dle vaší chuti.
Zavařené sklenice uchovávejte ideálně na tmavém místě, dále od zdrojů tepla a vlhka. Ideální je spíž či sklep. Naším tipem je rozdělení zavřenin dle druhu do stylových dřevěných bedýnek, díky kterým ve svých zásobách udržíte pořádek. Každou bedýnku i zavařenou sklenici si řádně popište a přidejte informaci, kdy byla konkrétní sklenice zavařena. Je to velmi důležité, protože například zavařené maso vydrží jen 3 měsíce, zatímco naložené okurky vydrží 1-2 roky.