Černucha setá: malá semínka s velkým účinkem

Znáte to - někdy je ta největší síla ukrytá v těch nejmenších věcech. A právě to platí i pro černuchu setou, která je známá také pod jménem černý kmín

Cesta do minulosti aneb zrození černuchy seté

Když se vydáme po stopách této úžasné rostliny, kdo by si byl pomyslel, že skončíme až ve vzdálených civilizacích starověku. Černucha setá (Nigella sativa) je rostlina původem z oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Sílu této byliny poznali tak již ve starodávném Babylonu a Egyptě, dále také ale třeba v Římě. Její semínka jsou již od pradávna malá, mají oválný tvar a disponují matně černou barvu, díky čemuž získaly název "černucha". Samotná rostlina má jemné, vzdušné listy a v létě se může ozdobit drobnými bílými květy, které připomínají růže.

Semínka černuchy mají charakteristickou pikantní a lehce hořkou chuť, která některým lidem připomíná kmín, odtud také název "černý kmín". Chuť semínek může být poněkud intenzivní, proto se často přidávají do jídel pouze v malém množství, aby zbytečně nepřebily chuť celého pokrmu.

Černucha

Nezaměnitelné zdravotní benefity

Za zdánlivě obyčejnými semínky černuchy seté se skrývá pravý poklad pro zdraví. Bohužel, podle nařízení Evropské unie není možné publikovat jakékoliv zdravotní výhody této jednoleté rostliny. Nicméně, můžeme se přinejmenším zaměřit na jednotlivé živiny, kterými tato skvělá bylinka disponuje, stejně tak se můžeme zaměřit na provedené vědecké studie, které zkoumaly možné účinky tohoto koření v kontextu lidského zdraví. 

Semínka černuchy jsou bohatá především na tuky (zhruba okolo 45 %), obsahují také bílkoviny (asi 20 %) a sacharidy (cca 20 %). (1) Je potřeba ovšem zdůraznit, že jednotlivé složení se může měnit v závislosti na typu a místě pěstování. Obsažené tuky se skládají obzvláště z olejů díky nenasyceným mastným kyselinám jako je arachidonová, eikosadiená, linolová, linolenová, olejová aj. Antioxidant thymoquinone (TQ) poté stojí za většinou zdravotních benefitů, které černucha nabízí. Semínka jsou také bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3 a C) a minerály (železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, draslík, zinek, olovo, měď). (1) (2)

Antimikrobiální účinky

Thymoquinone (TQ), hlavní bioaktivní složka černého semínka, disponuje protizánětlivými účinky. V případě, že imunitní systém rozpozná v těle hrozbu (třeba zranění), systém automaticky vytvoří zánět, který povolá leukocyty (bílé krvinky) do boje. Stejně tak se zánět vytvoří v případě vyvolané infekce či jiných nešvarů, které se v těle mohou objevit. Studie zjistila, že černucha setá zdatně proti zánětu bojuje. (3

V několika zdrojích “odborné literatury”, která se zabývá ájurvédou, se můžete dočíst, že tato rostlina pomáhá zmírnit bakteriální nemoci v lidském těle. Tento efekt byl zkoumán v rámci provedené vědecké studie, kdy se semínka černého kmínu podávala pro inhibici růstu bakterií. Bylo zjištěno, že semínka pomohla při léčbě Staphylococcus aureus. Studie zdůrazňuje rozdílné účinky dle místa vypěstování. Pozitivní inhibici lze přičíst dvěma důležitým aktivním složkám této bylinky - thymoquinonu a melaninu. (4)

Revmatologické účinky

Možné pozitivní účinky lze také zaznamenat v případě onemocnění revmatoidní artritidou. Byla provedena randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná dvouměsíční klinická studie s paralelními skupinami u pacientů ve věku 20 - 50 let s mírnou až středně těžkou artritidou. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin (23 pacientů užívalo černuchu, 20 pouze placebo). Po dvou měsících došlo u skupiny pobírající černuchu ke snížení otoku kloubů a k celkově k nižší hladině zánětu než u skupiny s placebem. (5)

Silný antioxidant

To, že lidské tělo je složeno z buněk, asi víte. Víte ale také, jak o tyto buňky správně pečovat, aby naše tělo zůstalo zdravé a plné energie? Představte si vlastní tělo jako rozkvetlou zahradu buněk, jejíž hlavním smyslem je správné fungování organismu. Tak jako v jiných případech, ani tady všechno není jenom růžové. Do této idelické krajiny totiž pronikají “malí zlodějíčci” - volné radikály, kteří se tuto krásu a harmonii snaží poškodit. Řeč je o oxidativním stresu, který vzniká, když jsou v těle nevyvážené reaktivní kyslíkové sloučeniny, známé jako volné radikály. Abyste se vyhnuli katastrofě způsobené oxidativním stresem, potřebujete spojence, kterými jsou právě antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály tím, že jim darují svůj vlastní elektron, čímž zamezí vytváření škodlivých řetězových reakcí. 

Shrnutí vědeckých studií naznačuje, že suplementace černuchou může vést ke zvýšení enzymu superoxid dismutáza (SOD), který oplývá silnými antioxidačními vlastnostmi. Jedná se o jeden z nejdůležitějších antioxidantů, jehož působením dochází k lepší obranyschopnosti organismu a pomáhá také v kontextu dlouhověkosti a celkového zdraví. (6) Možné antioxidační účinky černého kmínu jsou taktéž zaznamenány ve vědecké studii, která se zabývala potlačením oxidativním stresem Fe-NTA u zvířat. (7)

Nigella

Imunomodulační efekt

Znáte to, občas nás dožene nějaký ten vir nebo bakterie do postele. To, že semínka černuchy dokáží bojovat proti zánětu jsme popsali již výše. Co ale kdyby černý kmín sloužil také pro preventivní účely a dokázal tělu se zánětem pomoct ještě před jeho úplným vypuknutím? Některé organismy (často vlivem snížené imunity) mají problém si s touto hrozbou totiž poradit sami, tělo se tak přepíná do módu “přežití”, kdy reaguje právě zmíněným dlouhodobým zánětem, který poté vyvolává horečku, únavu, podráždění nebo třeba zarudnutí. V jedné studii bylo zjištěno, že u dětí, které pravidelně po dobu 3 měsíců užívaly tento doplněk stravy, se zvýšil počet bílých krvinek, a tím pádem došlo k posílení obranyschopnosti organismu. (8)

Působí příznivě na správnou hladinu glykémie

Ve dvojitě zaslepené randomizované klinické studii bylo na 50 pacientech s diabetem druhého stupně zjištěno, že používání jednoho gramu oleje z černuchy seté na lačno po dobu osmi týdnů vedlo k poklesu snížení krevního cukru. Ukázalo se, že užívání oleje vedlo taktéž ke snížení hladiny špatného cholesterolu, a tím ke zlepšení kardiovaskulární funkce organismu. (9) (10) (11)

nigella-sat_optimized

Další možné účinky

Provedených vědeckých studií, které se zabývaly možnými účinky této rostliny, vzniklo hned několik. Uveďme si pouze ve zkratce další možné benefity užívání toho potravinového doplňku:

  • Thymoquin (TQ), jedna z hlavních složek této byliny, se osvědčila při léčbě vředu a nabízí tak možné gastroprotektivní účinky (12)
  • Bylo zjištěno, že černucha může pomoci při chronických problémech dýchacích cest - astmatu (13)
  • Jeden z výzkumů naznačuje možné účinky při ochraně ledvin při jejich chronickém onemocnění (14)
  • Článek zachycuje možné příznivé působení v rámci léčby neplodnosti u obézních mužů. Jako v předešlých případech, i zde je potřeba dalších výzkumů. (15)

Co na to ájurvéda?

Černý kmín obecně zvyšuje trochu pittu, naopak uklidňuje vátu a snižuje kaphu. V tomto celostním léčebném principu se používá pro zmírnění trávicích obtíží nebo při problémech dýchacích cest. Traduje se, že zlepšuje také kognitivní funkce. Černý kmín je taktéž ceněný pro své protizánětlivé vlastnosti, a proto se využívá i pro vnější použití pro zmírnění akné, lupénky, ekzému či alergií. Kromě pleti také poslouží pro výživu vlasů.  

Potřebujete poradit s výběrem? Napište nám na produkty@day-spa.cz. Hledáte inspiraci pro zdravý životní styl nebo se chcete dozvědět něco nového? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu.

Tento text nepředstavuje lékařská doporučení. Vzhledem k nařízení Evropské unie má tento text podstatu pouze informativní s odkazem mj. na provedené vědecké studie, které se zabývají možným účinkem jednotlivých rostlin. Jiné informace je možné si dočíst v odborné ájurvédské literatuře. Při projevech nemoci přípravek v žádném případě nemůže nahradit lékařskou péči.