MAZANEC
je bochánek pečený především na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta, které se nutně neliší od těsta na vánočku. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva, které se tradičně peče na Bílou sobotu, aby bylo již v neděli z rána připraveno.
Samotná příprava není nijak zvlášť složitá, přesto je dobré řídit se osvědčenými tipy, které z bochníku udělají dokonalé pečivo. Doporučujeme vyhledat opravdu kvalitní ingredience, které si nachystáte zhruba hodinu před pečením, aby měly stejnou teplotu. Krájení si ideálně nechte na druhý den, až bude mazanec úplně vychladlý, aby se nesrazil.
A jelikož už se určitě těšíte do pečení, nabízíme vám recept, který je vytvořen a vyzkoušen i s našimi ingrediencemi!
- 1 hrnek sezamové nebo slunečnicové mouky
- 1 hrnek jemné špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 2 hrnky bílé polohrubé mouky
- 1 kostička droždí
- 1,5 až 2,5 hrnku teplé vody (lze použít i šlehačku naředěnou vodou)
- 4 lžíce rozpuštěného ghí
- 1 vejce
- 2/3 hrnku cukru ideálně třtinového
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku mandlí nebo ořechů
- 1 hrnek rozinek nebo nakrájených datlí
- nastrouhaná citronová kůra
Autor receptu: Iva Georgievová - ivaveda.eu