Kouzelné matcha cookies: Sušenky, které vám rozzáří den
Už to znáte. Deštivé odpoledne, pošmourná nálada, nebo prostě jen chuť na něco malého, co pohladí po duši. Přesně v takové chvíli je pečení tou nejlepší terapií. Nejen, že byt provoní božská vůně, ale navíc si vytvoříte něco jedinečného, co můžete sdílet s těmi, které máte rádi.
Dnes ale zapomeňte na klasické sušenky. Pojďme si upéct něco výjimečného. Seznamte se s matcha cookies! Tyhle nádherně zelené sušenky nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro tělo. Díky matcha prášku – superpotravině plné antioxidantů – dodáte svému tělu pořádnou dávku energie a navíc si dopřejete sladké pohlazení. Jsou jako stvořené pro pohodové chvilky s šálkem čaje, jako malá dobrota do krabičky pro děti nebo prostě jen tak pro radost, když vás přepadne mlsná.
Pojďme na to, uvidíte, že to zvládne opravdu každý!
Doba přípravy: cca 1 hodina
Počet porcí: 10 – 12 kusů
Suroviny
- 115 g změklého másla
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¼ hrnku bílého cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 ½ hrnku špaldové hladké mouky
- 1 lžíce matcha prášku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ tabulky bílé čokolády (můžete koupit přímo pecičky nebo si čokoládu nakrájet )
Postup přípravy
- Do velké mísy vložte změklé máslo (mělo by mít pokojovou teplotu) a oba druhy cukru. Pomocí ručního šlehače nebo metličky šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše dokonale nespojí.
- V menší misce si připravte sypké suroviny – mouku, matcha prášek, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchejte metličkou a prosejte přes jemné sítko přímo do mísy s máslovou směsí. To zajistí, že se nevytvoří hrudky. Opatrně promíchejte stěrkou nebo vařečkou, jen dokud se obě směsi nespojí. Vyhněte se zbytečně dlouhému míchání, aby sušenky nebyly tuhé.
- Přidejte kousky bílé čokolády a krátce, ale důkladně je zapracujte do těsta.
- Ze vzniklého těsta vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože se při pečení roztečou. Pokud chcete, aby byly sušenky tenčí a křupavější, můžete je před pečením lehce zploštit dlaní.
- Pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C po dobu 10–12 minut. Sušenky vytáhněte z trouby, když budou okraje zlatavé a střed se bude zdát ještě trochu nedopečený. Jsou hotové, i když budou uprostřed měkké a poddajné. To je klíčové, aby po vychladnutí zůstaly krásně vláčné a nevyschly.
- Nechte je chvíli (asi 5 minut) odpočívat na horkém plechu. Pak je opatrně přesuňte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Dobrou chuť!
