Matcha cookies s bílou čokoládou

Kouzelné matcha cookies: Sušenky, které vám rozzáří den

Už to znáte. Deštivé odpoledne, pošmourná nálada, nebo prostě jen chuť na něco malého, co pohladí po duši. Přesně v takové chvíli je pečení tou nejlepší terapií. Nejen, že byt provoní božská vůně, ale navíc si vytvoříte něco jedinečného, co můžete sdílet s těmi, které máte rádi.

Dnes ale zapomeňte na klasické sušenky. Pojďme si upéct něco výjimečného. Seznamte se s matcha cookies! Tyhle nádherně zelené sušenky nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro tělo. Díky matcha prášku – superpotravině plné antioxidantů – dodáte svému tělu pořádnou dávku energie a navíc si dopřejete sladké pohlazení. Jsou jako stvořené pro pohodové chvilky s šálkem čaje, jako malá dobrota do krabičky pro děti nebo prostě jen tak pro radost, když vás přepadne mlsná.

Pojďme na to, uvidíte, že to zvládne opravdu každý!

Doba přípravy: cca 1 hodina

Počet porcí: 10 – 12 kusů

Suroviny

  •   115 g změklého másla
  •   ½ hrnku třtinového cukru
  •   ¼ hrnku bílého cukru
  •   1 vejce
  •   1 lžička vanilkového extraktu
  •   1 ½ hrnku špaldové hladké mouky
  •   1 lžíce matcha prášku
  •   ½ lžičky soli
  •   ½ lžičky jedlé sody
  • ½ tabulky bílé čokolády (můžete koupit přímo pecičky nebo si čokoládu nakrájet )

Postup přípravy

  1.   Do velké mísy vložte změklé máslo (mělo by mít pokojovou teplotu) a oba druhy cukru. Pomocí ručního šlehače nebo metličky šlehejte, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná. Pak přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše dokonale nespojí.
  2.   V menší misce si připravte sypké suroviny – mouku, matcha prášek, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchejte metličkou a prosejte přes jemné sítko přímo do mísy s máslovou směsí. To zajistí, že se nevytvoří hrudky. Opatrně promíchejte stěrkou nebo vařečkou, jen dokud se obě směsi nespojí. Vyhněte se zbytečně dlouhému míchání, aby sušenky nebyly tuhé.
  3.   Přidejte kousky bílé čokolády a krátce, ale důkladně je zapracujte do těsta.
  4.   Ze vzniklého těsta vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože se při pečení roztečou. Pokud chcete, aby byly sušenky tenčí a křupavější, můžete je před pečením lehce zploštit dlaní.
  5.     Pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C po dobu 10–12 minut. Sušenky vytáhněte z trouby, když budou okraje zlatavé a střed se bude zdát ještě trochu nedopečený. Jsou hotové, i když budou uprostřed měkké a poddajné. To je klíčové, aby po vychladnutí zůstaly krásně vláčné a nevyschly.
  6.   Nechte je chvíli (asi 5 minut) odpočívat na horkém plechu. Pak je opatrně přesuňte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Dobrou chuť!