Osvěžující jogurtová rýže: Probuďte tělo i duši podle ájurvédy
Už vás unavují stále stejné snídaně? Chcete do svého jídelníčku vnést něco nového, zdravého a navíc plného energie, která vás dobije na celý den? Pak jste tady správně! Dnes se ponoříme do světa ájurvédy a připravíme si fantastický pokrm, který si zamilujete – jogurtovou rýži.
Tento lehký a osvěžující recept pochází z hlubin jižní Indie a je doslova pohlazením pro vaše trávení. A víte, co je na něm nejlepší? Je ideální pro horké letní rána, kdy nechcete nic těžkého, ale zároveň potřebujete pořádnou dávku vitality. Navíc vám ukážeme, jak si ho připravit raz dva!
Proč právě jogurtová rýže a co na to ájurvéda?
V ájurvédě, starodávné indické medicíně, se klade velký důraz na rovnováhu a správné trávení. A právě jogurt má v tomto ohledu své specifické místo. Víte, že podle ájurvédy je jogurt „nektarem ráno“, „obyčejnou potravinou v poledne“ a „škodlivým jedem večer“? To je proto, že ráno a v poledne je naše trávení nejsilnější a dokáže jogurt správně zpracovat. Naopak večer by mohl zatěžovat a narušovat klidný spánek. Proto je jogurtová rýže ideální volbou právě pro snídani nebo dopolední svačinu!
Pojďme na to! Co budete potřebovat a jak na to? Příprava je opravdu hračka a většinu ingrediencí možná už máte doma.
Doba přípravy: cca 20 minut + čas na uvaření rýže
Počet porcí: 2 – 3 porce
Suroviny
- 100 g (½ šálku) rýže (ideálně basmati nebo jasmínové)
- 400 g (2 šálky) jogurtu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička semen černé hořčice
- ½ lžičky soli (nebo dle chuti; doporučujeme himálajskou)
- 1 lžíce nasekaných čerstvých listů koriandru
- ½ lžičky adžvanu
- 2 lžíce kokosových hoblinek nebo strouhaného kokosu
- 1 granátové jablko
Postup přípravy
- Začněte tím, že rýži důkladně propláchnete pod tekoucí vodou. Poté ji namočte na pár minut a uvařte klasickým způsobem, dokud nebude krásně měkká. Odstavte z plotny a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. To je klíčové! Proč? Protože horká rýže by mohla negativně ovlivnit jogurt a jeho prospěšné bakterie.
- Mezitím, co se rýže chladí, rozehřejte na pánvi sezamový olej. Jakmile se z něj začne lehce kouřit, přidejte římský kmín a hořčičná semena. Zmírněte plamen a smažte asi 20 sekund – uvidíte, jak semínka začnou poskakovat a uvolňovat svou úžasnou vůni.
- Vypněte sporák a ihned do pánve přidejte kokosové hoblinky, sůl, adžvan a nasekané koriandrové listy. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a uvolnily své aroma. Tuto voňavou směs poté jemně vmíchejte do zchladlé rýže.
- V samostatné misce si našlehejte jogurt, aby byl krásně hladký. Z granátového jablka vyloupejte šťavnatá semínka – to je ta zábavná část! Jakmile má rýže pokojovou teplotu, smíchejte ji s našlehaným jogurtem a přidejte semínka granátového jablka. Nezapomeňte, jogurt by se neměl zahřívat, protože vyšší než pokojová teplota zhoršuje jeho stravitelnost a ničí prospěšné bakterie.
A je hotovo! Voilá! Máte před sebou lahodnou, osvěžující a zdravou snídani, která potěší vaše chuťové buňky i vaše tělo.
Vyzkoušíte tuto ájurvédskou variaci na rýžovou kaši? Nebo preferujete jiné snídaňové rituály? Podělte se o svůj oblíbený recept nebo zkušenosti s námi! Napište nám na produkty@day-spa.cz – budeme se těšit na vaše nápady a příběhy!