Kari s basmati rýží

Víte, proč se rýže Basmati nazývá královnou rýže? Svou přezdívku si vysloužila kvalitou - řadí se totiž mezi ty nejkvalitnější druhy rýže na světě (ne-li přímo nejkvalitnější). Abychom si basmati rýži mohli vychutnat, musíme ji umět nejprve správně připravit.
 

POSTUP PŘÍPRAVY BASMATI RÝŽE

  1. Propláchněte 1 hrnek rýže pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou ve vlažné vodě po 30 minut.
  2. Slijte a přidejte 2,5 hrnku vody, osolte a přiveďte k varu.
  3. Až se všechna voda absorbuje, odstavte hrnec a přikryjte.
  4. Po 15 minutách můžeme podávat, doporučujeme předtím ještě "načechrat" vidličkou.
Rýži už máme, tak si k ní připravme třeba originální indické jídlo - jemně pikantní indické kari.

SUROVINY

  • 4 kousky kuřecích prsou
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední konzerva loupaných a krájených rajčat + 3 lžičky protlaku
  • 1 čerstvý menší zázvor
  • 2 čajové lžičky chilli
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 čajovou lžičky kuchyňské soli
  • 100 g Ghí másla
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 lžičky čerstvého koriandru
  • šťávu z citronu
  • 250 ml šlehačky

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Do pomalého hrnce si dáme na větší kousky nakrájená kuřecí prsa.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, rajčata, zázvor a protlak.
  3. Přidáme koření: garam masala, sůl, chilli prášek a uzenou papriku.
  4. Vaříme na mírném ohni pomalu v hrnci.
  5. Potom směs promícháme, přidáme ghí, med, citrónovou šťávu, čerstvý koriandr a smetanu.
  6. Povaříme ještě 5 minut, aby se chutě spojily.
  7. Můžeme horké podávat s basmati rýží.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz