Omega 3 mastné kyseliny - proč jsou tak důležité a proč jich konzumujeme tak málo?

Mezi omega 3 mastné kyseliny řadíme skupinu polynenasycených esenciálních mastných kyselin (tuků), které jsou nezbytné pro zdravé fungování organismu. Řadíme sem dvě, respektive tři kyseliny - DHA (kyselina dokosahexaenová), EPA (kyselina eikosapentaenová) a ALA (kyselina alfa-linoleová). Poslední jmenovaná se ale vyskytuje převážně v rostlinných tucích a tělo ji primárně využívá pouze jako zdroj energie. 

Hlavním zdrojem omega 3 je rybí tuk (tučnější mořské ryby jako jsou sardinky, losos, makrela, tuňák…), ale obě mastné kyseliny jsou obsaženy také například v olejích (lněný, konopný…), semínkách (chia, konopná, slunečnicová…) nebo listové zelenině (špenát, kapusta…). Na našem e-shopu najdete i například konopnou mouku, která je na omega 3 mastné kyseliny rovněž bohatá.

Proč je naše tělo potřebuje?

Omega 3 mastné kyseliny mají hned několik benefitů pro naše tělo. Můžeme například zmínit tyto zdravotní účinky:

  • zlepšují zrak
  • fungují jako prevence před nemocemi srdce a cév
  • zlepšují imunitu
  • přispívají k normální činnosti mozku 
  • pomáhají proti zánětům
  • hodí se pro problémy se zažíváním a při hubnutí
  • snižují riziko vyvolání infarktových stavů
  • zlepšují paměť
  • pomáhají od bolesti kloubů
  • potlačují deprese a úzkosti
  • snižují riziko vzniku nádoru
  • a mnoho dalšího…

Vystačíme si s běžnou stravou?

Jak jsme uvedli, omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy převážně v mořských rybách. Česká republika je vnitrozemských státem, a proto naše populace obecně trpí nedostatkem jejich konzumací. Narozdíl tak od obyvatel kupříkladu Norska nebo Dánska, kde je rybolov mořských živočichů velice oblíbený, bychom měli zvážit užívání omega 3 mastných kyselin díky doplňkům stravy, protože jen málo z nás si dopřeje pravidelnou konzumaci mořských ryb. Dle výzkumů přes 80 % české populace trpí jejich nedostatkem, což se dříve nebo později může projevit na fyzickém i duševním zdraví. Je potřeba si uchovat v paměti, že tyto aminokyseliny jsou pro tělo esenciální, což znamená, že tělo si je neumí samo vyrobit. Musíme je tedy přijímat z potravin, respektive využít doplňků stravy.

Zásadní je množství DHA a EPA

Není ovšem omega 3 jako omega 3. Pokud se rozhodnete omega 3 přidat do vašeho jídelníčku díky doplňkům stravy, podívejte se, kolik DHA a EPA obsahuje váš vybraný produkt. U některých výrobců totiž musíte konzumovat větší množství (většinou kapslí) pro dosažení doporučeného denního dávkování. Potom zjistíte, že dané balení vám nevydrží ani na měsíc a zaplatíte za něj zbytečně spoustu peněz. Vyzkoušet můžete rybí olej od Nature's Answer, který obsahuje vysoké množství DHA i EPA. Celé balení vám vydrží více než tři měsíce. 

Pozor na poměr mezi omega 3 a omega 6

Ze zdravotního hlediska je důležité držet správný poměr mezi omega 3 a 6 mastnými kyselinami. Udává se, že ideální poměr by měl být zhruba okolo 3:1 ku prospěchu omega 3. Teď ovšem zásadní informace - uvádí se, že v dnešní době poměr mezi konzumací omega 3 a omega 6 je až 1:16! Nerovnováha mezi těmito dvěma látkami pak přispívá k řadě civilizačních chorob, větší míry zánětlivosti v těle, kardiovaskulárních problémů, obezity apod. Omega 6 nalezneme především v různých rostlinných olejích (slunečnicový, sezamový, kokosový…). Znamená to, že bychom měli omega 6 přestat konzumovat? Vůbec ne, jen bychom si měli možná trochu hlídat množství, které za den přijmeme a především doplnit tolik potřebné omega 3!

Co si ze článku odnést?

Omega 3 mastné kyseliny jsou pro tělo opravdu důležité a přináší hned několik zdravotních benefitů. Pokud váš každodenní jídelníček neobsahuje mořské ryby, doporučujeme zvážit užívat omega 3 z doplňků stravy nebo alespoň konzumovat takové potraviny, které jsou na tyto mastné kyseliny bohaté. Je potřeba pečlivě vybírat kvalitní doplňky, které obsahují vysoké množství DHA a EPA. Hlídejte si poměr mezi omega 3 a omega 6, vysoké množství omega 6 (a naopak nízké množství omega 3) může vést k řadě onemocnění.