Jak si užít podzim v harmonii - 2. díl: Vhodná jídla v období Váty

Jak už jsme si řekli v prvním díle, rovnodennost se blíží a s ní i chladnější dny, proto je dobré znát tipy, které nás obdobím Váty provedou s klidem a rovnováhou. Dnes pro vás máme rady, na jaké potraviny se zaměřit a proč. Čtěte dál! 

Vyrovnání Váty pomocí jídla

Kdo četl první díl našeho průvodce, tak si jistě vzpomene, že dle ájurvédy víme, že Váta je principem vzduchu a éteru a samotný význam slova je vítr nebo pohyb. V přírodě dominuje dóša Váta právě na podzim, protože vládne elementům vzduchu a prostoru, a je pro ni typický chlad, lehkost, ale i suchost.  

Je tedy jasné, že energii vzduchu a s ní sílící chlad bychom měli dorovnávat jídly s hřejivou energií. Proto postupně přecházíme od salátů, melounů k dýňovým pokrmům, uzemňujícím polévkám a podobným jídlům, abychom harmonizovali sucho a větrno.

Hydratovat, hydratovat! 

Při zvýšené Vátě může vysychat naše kůže, a protože už není horko, nenutí nás to pít takové množství tekutin jako v létě, kdy jsme schopni vypít několik litrů, aniž bychom si to uvědomovali. Je tedy důležité myslet na pitný režim i v chladnějších obdobích, často nám dostatečná hydratace může totiž pomoct v obvyklých potížích doprovázející podzim - mezi ně patří suché ruce, vysušená místa na obličeji a hlavně popraskané rty. Určitě vám na tyto problémy pomohou krémy a masti, nicméně pokud chceme skutečně řešit příčinu, celá věda obvykle tkví v tom, že zkrátka nepřijímáme dostatek tekutin. 

Tekutiny do sebe nemusíte dostávat jen zběsilým hltáním vody, ale i ve formě smoothie nebo polévek. V létě na teplé polévky máme pomyšlení málokdy, s příchodem podzimu by se však do našeho jídelníčku měly vrátit. Oblíbená podzimní dýňová polévka je skvělá, perfektně vás zasytí, zahřeje a optimálně balancuje Vátu díky své vlhkosti a sladké chuti, což perfektně vyvažuje chladný a suchý vliv Váty. Hřejivé koření jako zázvor, skořice, kardamom a hřebíček navíc dodá polévce vynikající příchuť i vůni. 

dynova_polevka_pumpkin_soup_podzim

Pochutnejte si i na kořeněných čajích, které vás zahřejí.
Vyhněte se však kávě, černému i zelenému čaji. Obsahují kofein, který Vátu zvyšuje, případně konzumaci těchto nápojů alespoň omezte. 

Nebojte se proteinů

Vedle polévek si dopřejte i vydatný hlavní chod bohatý zejména na bílkoviny. V tomto období se totiž dobře tráví i vajíčka a maso, ořechy a semínka - ta můžete směle zobat večer při čtení knížky nebo sledování filmů. Na cesty a malé svačinky jsou pak skvělé ořechové a semínkové tyčinky s medem, které se pohodlně vejdou do kabelky i batůžku. 

Z plodin a zeleniny vybírejte tu sezónní, kořenovou, různé druhy tykví, obiloviny a ve střídmé míře i luštěniny.  


Tip: Zbyla vám trocha brambor, dýně, batátů, lilku nebo řepy? Zeleninu nakrájejte, okořeňte bylinkami, pokapejte sezamovým olejem a dejte do trouby. Nakonec dochuťte černou himalájskou solí a máte perfektní večeři! 


Vátě prospívá slaná, kyselá a sladká chuť, hořká, trpká a ostrá jí naopak škodí. Pro nastartování energie byste s vhodnými pokrmy měli začít už ráno - zkuste vyměnit suché cereálie a mléko za teplou kaši z celozrnných obilovin. Pokud máte rádi sytější snídani, připravte si vařená vajíčka, šunku nebo palačinky naslano i nasladko.  

ovesna_kase_podzimni_snidane_vata

Několik tipů na závěr:

  • Obecně se snažte vyhnout přílišnému množství sušeného ovoce, ze zeleniny preferujte čerstvou před mraženou.  
  • Z luštěnin vybírejte ty snadněji stravitelné, například červenou čočku.
  • Nápoje volte teplejší a bez kofeinu, např. obilnou kávu a bylinkové čaje.
  • Dopřejte si v jídle různá voňavá a hřejivá koření, adžvan, anýz, černý pepř, česnek, fenykl, skořici atd. 

A co na podzim nejraději jíte a vaříte vy? Napište nám do komentářů na náš Facebook! Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz