Kokosové máslo – dobrota na lžičku i přísada na vaření

Je až nebezpečně dobré a vhodné jak k mlsání na lžičku, tak i jako přísada do palačinek, kaší, krémů, raw zmrzlin či nepečených dezertů. Řeč je o domácím kokosovém másle, které si můžete sami připravit podle receptu v tomto článku. Základem je strouhaný kokos, kokosový olej a vanilkový extrakt. Máslo si samozřejmě můžete ještě dochutit podle svých preferencí.

Kokos a jeho působení na lidské tělo

Pro domácí kokosové máslo najdete využití v teplé i studené kuchyni. Výhodou je, že neobsahuje laktózu, je zcela veganské a navíc i nízkosacharidové (pokud do něj nepřidáte žádné sladidlo).

Základem tohoto másla je kokosový olej, který zvyšuje pránu, takže vám dodá hodně energie. Podle ájurvédy má kokos spíše ochlazující energii a je proto vhodný pro jedince s převažující dóšou Pitta. Kokosové máslo určitě oceníte i během horkých letních dnů. Doporučujeme ho přidat do domácí zmrzliny nebo nějakého raw dezertu. Nejenže si hodně pochutnáte, ale také se příjemně ochladíte.

V kokosu a kokosovém oleji navíc najdete celou řadu látek, které působí blahodárně na celé lidské tělo. Za zmínku stojí určitě vitamíny skupiny B, železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, křemík, sodík, vláknina, nasycené tuky a bílkoviny. Není tedy divu, že kokos představuje pro miliony lidí žijících na ostrovech naprostý základ jídelníčku.

Doba přípravy: min. 1 hodina

Suroviny

  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • sůl nebo sladidlo na dochucení (nejsou povinné)

Zajímavost: Vanilkový extrakt se do kokosového másla přidává pro zjemnění chuti. Chuťově pak hodně připomíná Raffaelo.


Postup přípravy

  1. K výrobě kokosového másla budete potřebovat výkonný kuchyňský mixér. Do mixéru dejte strouhaný kokos, kokosový olej a vanilkový extrakt. Podle potřeby můžete k dochucení použít ještě špetku kvalitní soli a třeba med k oslazení.
  2. I když je váš mixér hodně výkonný, dopřejte mu během mixování ingrediencí pár přestávek, aby se přístroj nepřehřál. Během přestávky vždy zkontrolujte, že na stěnách nádoby neulpěla hmota s nerozmixovaným kokosem. Pokud ano, seškrábněte ji a poté pokračujte v mixování.
  3. Až bude mít hmota hladkou konzistenci, přestaňte se šleháním a přelijte ji do sklenice. Pokud vám nevadí, že budou v kokosovém másle jemné kousky kokosu, můžete ho do sklenice přelít rovnou.
  4. Pokud ovšem nechcete mít v kokosovém másle drobné kousky kokosu, přeceďte ho nejprve přes síto nebo plátýnko. Pomáhat si při tom můžete vařečkou, kterou lze z kokosu „vymačkat” co nejvíce másla. Až poté máslo nalijte do finální nádoby ke skladování.

Recept Kokosové máslo

Tipy na vylepšení kokosového másla

Kokosové máslo je samo o sobě tak lahodné, že budete mít problém ho neustále nemlsat. I tak pro vás máme několik tipů, jak kokosové máslo ještě vylepšit a jak ho využít.

  • Pokud chcete dosáhnout máslovější konzistence, přidejte do mixéru ještě kokosové mléko.
  • Přípravu kokosového másla si můžete ulehčit a nahradit sladidlo a vanilkový extrakt vanilkovým cukrem.
  • Kokosové máslo můžete využít v řadě receptů. Lze s ním dochutit třeba i kurkumové mléko

Jak dopadla příprava kokosového másla u vás doma? Neváhejte se podělit o své zkušenosti třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí či jiných produktů, rádi vám pomůžeme. Své dotazy můžete směřovat na produkty@day-spa.cz.