Nápoj, který má mnoho jmen, mezi kterými je třeba "Zlaté mléko", často se také i u nás používá anglické "Golden milk". V ájurvédě je oblíbeným prostředkem k podpoře léčby kožních problémů, vyrážek a alergií. Díky obsahu kurkuminu podporuje zdravé trávení a umírňuje nadýmání. Blahodárných účinků na zdraví má však mnohem více, přečíst si o nich můžete v této knize.
Nápoj je ideální pro zimní období, kdy zahřeje na těle i duši díky jemné kořeněné chuti. Pijte pravidelně večer alespoň po dobu několika měsíců, můžete i celoročně. V létě byste však neměli přidávat prohřívací skořici. V zimě ji naopak doporučujeme.
Tip: Ingredience si můžete během chvilky pořídit na našem e-shopu ve výhodném setu!
Ingredience na 1 porci
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička ghí
- 150 ml (1/4 šálku) mléka (kravské, kokosové či jiné)
- 1 - 2 lžičky přírodního cukru (podle chuti) či medu
- alternativně: 1 lžička mleté skořice
Postup
- Na pánvičce rozpusťte ghí, přisypte kurkumu a na mírném plameni asi půl minuty smažte. Pokud chcete použít skořici, tak ji restujte v tomto kroku spolu s kurkumou.
- Přidejte cukr a smažte další půl minuty. Plamen by měl být spíše slabý, aby se směs nepřipalovala.
- Přilijte mléko, zesilte plamen a přiveďte k varu. Poté přelijte do hrnečku a vychutnávejte!
Nápoj vypijte horký, ideálně i s usazeninou na dně hrnku.
Autor receptu: Dr. Vinod Verma