Recept na Kurkumové mléko

Nápoj, který má mnoho jmen, mezi kterými je třeba "Zlaté mléko", často se také i u nás používá anglické "Golden milk". V ájurvédě je oblíbeným prostředkem k podpoře léčby kožních problémů, vyrážek a alergií. Díky obsahu kurkuminu podporuje zdravé trávení a umírňuje nadýmání. Blahodárných účinků na zdraví má však mnohem více, přečíst si o nich můžete v této knize.

Nápoj je ideální pro zimní období, kdy zahřeje na těle i duši díky jemné kořeněné chuti. Pijte pravidelně večer alespoň po dobu několika měsíců, můžete i celoročně. V létě byste však neměli přidávat prohřívací skořici. V zimě ji naopak doporučujeme.


Tip: Ingredience si můžete během chvilky pořídit na našem e-shopu ve výhodném setu!


Ingredience na 1 porci

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička ghí
  • 150 ml (1/4 šálku) mléka (kravské, kokosové či jiné)
  • 1 - 2 lžičky přírodního cukru (podle chuti) či medu
  • alternativně: 1 lžička mleté skořice

Postup

  1. Na pánvičce rozpusťte ghí, přisypte kurkumu a na mírném plameni asi půl minuty smažte. Pokud chcete použít skořici, tak ji restujte v tomto kroku spolu s kurkumou.
  2. Přidejte cukr a smažte další půl minuty. Plamen by měl být spíše slabý, aby se směs nepřipalovala.
  3. Přilijte mléko, zesilte plamen a přiveďte k varu. Poté přelijte do hrnečku a vychutnávejte!

Nápoj vypijte horký, ideálně i s usazeninou na dně hrnku. 

Kurkumové mléko

Autor receptu: Dr. Vinod Verma

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz