Mandlové mléko – lahodný a zdravý nápoj

Domácí mandlové mléko je tradičním nápojem v Indii a platí za výborný prostředek k doplnění energie. Lze ho připravit jak z kravského mléka, tak i z rostlinného mléka. K dochucení se používá kardamom, med a jogurt, ale fantazii se meze nekladou. Tipy na to, jak si připravit vlastní mandlové mléko, jsme si pro vás připravili v tomto receptu.

Proč zrovna mandlové mléko?

Domácí mandlové mléko neobsahuje na rozdíl od mlék v supermarketu rafinované cukry, stabilizátory a emulgátory. Je jen čistě na vás, jak moc si ho osladíte a dochutíte. Logicky je tak mnohem zdravější, než komerčně prodávané nápoje, které s mandlovým mlékem ve skutečnosti nemají moc společného.

Mandlové mléko se v Indii tradičně připravuje z čerstvého kravského mléka, které platí za výživný elixír. Ájurvéda považuje mandlové mléko za výborný sattvický nápoj, který vyživuje tělo i ducha. Hřejivá, sladká a mírně nahořklá energie mandlí působí na tělo uzemňujícím účinkem, aniž by ho zbytečně zatěžovala.

Pomáhá proto uklidnit nervový systém a slouží jako potrava pro mozek. Hluboce vyživuje všechny tkáně v těle, proto se doporučuje pít bezprostředně po pohlavním styku pro obnovení ztracené energie.


Tip: Pokud máte rádi kurkumu, určitě vyzkoušejte náš recept na zlaté mléko.


Recept domácí mléko mandle

Suroviny na mandlové mléko

Na přípravu mandlového mléka pro dvě osoby budete potřebovat tyto ingredience:

  • 2 šálky mléka
  • 10 až 14 mandlí (přes noc namočených ve vodě)
  • 1 polévková lžíce medu
  • špetka mletého kardamomu
  • bílý jogurt na dochucení (není nutné)

Pracovní postup

Nejprve svařte mléko a nechte ho zchladnout. Poté můžete přistoupit k přípravě mandlové pasty. Z mandlí slijte vodu, ve které byly přes noc namočeny, a zbavte je slupek. Společně s medem a kardamomem přidejte mandle do elektrického mixéru (lze použít i hmoždíř) a rozmělněte na jemnou pastu.

Recept mandlové mléko domácí

Do pasty poté vmíchávejte ochlazené mléko, dokud nevznikne nápoj krémovité konzistence. Pokud chcete do nápoje přidat bílý jogurt, dejte trochu méně mléka a naopak o trochu více medu (podle chuti).


Tip: Slupky z mandlí určitě nevyhazujte. Můžete je použít k výrobě oříškového korpusu, domácí granoly či do drobenky na koláč.


Tipy na vylepšení mandlového mléka

Při přípravě mandlového nápoje se fantazii meze nekladou a je pochopitelně na vás, zda se budete držet receptu, nebo si ho upravíte podle sebe. Přinášíme vám proto několik tipů, kterými se můžete inspirovat.

  • K výrobě mandlového mléka můžete použít jakékoliv mléko – kravské, kozí, ale i rostlinné alternativy (např. kokosové).
  • Do mandlového mléka můžete přidat i špetku skořice. Získá díky tomu příjemně štiplavou chuť.
  • Pokud vám mandlové mléko chutná teplé, doporučujeme do něj přidat lžičku ghí. Podpoří jeho oříškovou chuť a dodá více energie.
  • Mandlové mléko můžete popíjet samotné, nebo ho přidat do smoothies a ovesných kaší.

Recept převzat z: Ájurvéda Léčivá kuchyně (Harish Johari)

Pokud už jste si doma vyzkoušeli připravit mandlové mléko, budeme rádi, když nám napíšete, jak jste si na něm pochutnali! O své zkušenosti a tipy se s námi můžete podělit na Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí či jiných produktů, rádi vám pomůžeme – pište na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz