Dýňové kořeněné latté – na podzim vás zaručeně zahřeje

Podzim přináší sice mnoho krásného v podobě barevného listí, hřejivých paprsků babího léta a roztomilých poletujících pavučin, ale také představuje velkou zátěž pro lidské tělo, zejména pro osoby s převažující dóšou Váta. Proto jsme si pro vás připravili recept na kořeněné dýňové latté – zdravý nápoj, který povzbudí trávení a zahřeje vás na těle i na duši.

Zahřejte se s dýňovým latté

Recepty z dýně jsou v posledních letech velkým hitem, zejména na přelomu podzimu a zimy. Asi každý z nás už někdy ochutnal dýňovou polévku nebo koláč, ale co takhle kořeněné dýňové latté? Tento výživný hřejivý nápoj krémové konzistence je podle ájurvédy velice prospěšný zejména pro osoby s převažující dóšou Váta.

Podzim je obdobím, kdy se snižují teploty, často vanou studené větry a také zachází slunce mnohem dříve. To vše může způsobit nerovnováhu Váty. Váta proto vyžaduje na podzim uzemňující a kořeněné potraviny, které ji harmonizují.

Dýňové latté je dostatečně bohaté, jemné a zároveň kořeněné, aby zklidnilo nervový systém a povzbudilo trávicí oheň. Kombinace dýňového pyré, kokosového másla a koření vám určitě zachutná, i když nepatříte mezi Váty. A pozor, nenechte se zmást názvem latté – v tomto nápoji není na rozdíl od klasického latté žádný kofein, takže si ho můžete vychutnávat bez obav i večer.

Ingredience na kořeněné dýňové latté

Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to! Než se pustíte do samotné přípravy nápoje, nachystejte si následující suroviny:

  • 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1 lžička kokosového másla
  • 1 datle
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 0,5 lžičky prášku z ašvagandy (můžete rozdělat 1 kapsli ašvagandy)

Tip: Recepty na mandlové mléko i kokosové máslo najdete rovněž na našem blogu.

Pracovní postup

  1. Připravte si na sporák menší hrnec, ve kterém ohřejete mandlové mléko. Ohřívejte ho na mírném ohni, mléko by se nemělo vařit. Po zahřátí odstavte mléko z plotny a přelijte do mixéru. Mixér by měl být pokud možno hodně výkonný.
  2. Přidejte do mixéru dýňové pyré, kokosové máslo, datli a koření. Pokud se vám zdá kokosové máslo příliš tuhé, nechte ho před mixováním lehce rozehřát (např. ponecháním v  teplé nádobě). Mixujte na maximální výkon až do okamžiku, kdy bude mít nápoj krásně hladkou konzistenci.
  3. Nezbývá už nic jiného, než přelít nápoj do hrnečku a vychutnávat. Dýňové latté je hotové!

Dýňové pyré

Tipy, jak vyšperkovat dýňové latté

Na závěr článku jsme si pro vás připravili pár tipů, jak dýňové latté ještě vylepšit. Můžete se jimi inspirovat, nebo nápoj vylepšit podle sebe. Fantazii se meze nekladou.

  • Hotové latté ještě můžete na vrchu poprášit špetkou skořice a ozdobit třeba badyánem.
  • Dýňové pyré nemusí být pouze z dýně hokaido. Dá se použít i muškátová nebo máslová.
  • Latté můžete zkusit ochutit i jiným kořením. Vhodný je např. hřebíček nebo kardamom.

Recept převzat z: banyanbotanicals.com

Jak jste na tom s dýňovými recepty vy? Už jste vyzkoušeli dýňové latté, nebo vás spíše láká zlaté mléko? Budeme moc rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí, rádi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz