Mujadara (Mejadra)

Dneska si uvaříme to nejjednodušší jídlo, které večer můžete uvařit! Doporučujeme si buď předvařit čočku nebo použít tu z konzervy. Kouzlo tohoto jídla spočívá hlavně v koření a velké spoustě smažené cibulky, která jídlu dodá na šťavnatosti a chuti. 

Suroviny

  • 1 hrnek zelené/ hnědé čočky
  • 3 ks větší cibule (rozčtvrcené, na plátky i na proužky)
  • rostlinný olej
  • 2 čajová lžička římského kmínu
  • 1,5 polévkové lžíce koriandrových semínek
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 0,5 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1,5 čajové lžičky nového koření
  • 1,5 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajové lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • pepř
  • hrst nasekané petrželky
  • čtvrtka citronu přiložená k podávání

Postup přípravy

  1. Čočku uvařte podle návodu na obalu, měla by být lehce nedovařená. Slijte ji a dejte stranou (můžete ji uvařit i den předem).
  2. V malé pánvi nebo rendlíku rozpalte olej (vyšší vrstva) a po částech v něm usmažte cibuli dokřupava a dozlatova. Můžete ji nechat okapat na papírové utěrce (ale není to nutné).
  3. Ve větší pánvi nasucho opražte kmín a koriandr, aby se koření rozvonělo.
  4. Přidejte rýži, olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, osolte a opepřete. Promíchejte, přisypte čočku, podlijte 400 ml vody a přiveďte k varu, pak ztlumte lehce plamen, přiklopte a nechte 15 minut vařit.
  5. Sejměte z plotny a přiklopené nechte ještě 10 minut dojít. Do čočky vmíchejte polovinu smažené cibulky, rozdělte do misek, posypte zbylou smaženou cibulkou a petrželkou a podávejte se čtvrtkou citronu.