Bezlepkové mouky (pro celiaky)
Ne všichni si mohou pochutnat na typických moučníkových dezertech a pokrmech, které jsou připravené z klasické mouky. Své o tom ví hlavně lidé s celiakií a intolerancí na lepek. Ať už se potýkáte s celiakií nebo jste se rozhodli mouku ze svého jídelníčku vyřadit, bábovku k nedělní kávě si můžete upéct i vy. Bez čeho se neobejdete je kvalitní bezlepková mouka a špetka trpělivosti.
#ShowMore#
Jsou neuvěřitelně dobré a obsahují spoustu bílkovin, vitamínů i minerálů. Co v nich však nenajdete, je lepek. Bezlepkové mouky jsou výbornou alternativou ke klasické mouce – můžete se s ní pustit do pečení sladkých dezertů a stejně dobře poslouží také k přípravě slaných pokrmů. Bábovky, koláče, bezlepkové nudle i noky, to vše zvládnete levou zadní. V této kategorii najdete jak kokosovou mouku, tak i cizrnovou, konopnou, slunečnicovou a mnohé další.
Která bezlepková mouka je nejlepší?
Každá bezlepková mouka se liší více či méně svými vlastnostmi, ale také chutí. Mezi nejlepší bezlepkové mouky na pečení sladkých i slaných pokrmů patří například kokosová, sezamová, lněná, konopná nebo slunečnicová mouka. Výborná je také cizrnová mouka, která se díky své neutrální chuti báječně hodí pro přípravu nejrůznějších omelet. Bezlepkové mouky jsou výborné také k zahušťování polévek nebo omáček a přidat si je můžete klidně i do snídaňové kaše.
Tip: Nevíte, co si zítra připravit na snídani? Zachutnat by vám mohla třeba veganská cizrnová omeleta! Přidává se do ní černá sůl Kala Namak, která jí dodá vynikající vajíčkovou chuť.
Bezlepková mouka na pečení? Rozhodně ano!
I při bezlepkové dietě si můžete pochutnat na klasických omáčkách a rozhodně se nemusíte vyhýbat ani koláčům, buchtám a už vůbec ne piškotovému těstu. Mouka bez lepku se báječně hodí jak na bábovkové těsto, tak i pro přípravu korpusu na lahodný cheesecake.
Velmi oblíbená je například kokosová mouka. Ta je bohatá na vlákninu a oproti pšeničné mouce má výrazně nižší obsah sacharidů. Další vynikající mouka pro celiaky je bezesporu sezamová. Obsahuje minimum sacharidů, za to se však může pochlubit vysokým obsahem proteinu. Za vyzkoušení rozhodně stojí také konopná mouka. Najdete v ní obrovské množství vitamínů a minerálů a pečivu i dezertům dodá jemnou oříškovou chuť a vůni.
Bezlepková mouka v akci aneb pár pravidel, jak ji v kuchyni používat
Vzhledem k tomu, že bezlepková mouka má odlišné vlastnosti než klasická pšeničná mouka, je potřeba s ní při vaření a pečení zacházet jinak. Ale nebojte se, s trochou cviku s ní připravíte nespočet receptů. Mouka bezlepková, jak už je z názvu patrné, neobsahuje žádný lepek. Těsta tudíž nejsou pružná jako ta z klasické bílé mouky. Lepivost však můžete těstu dodat různými způsoby, nejčastěji se do něj přidává vláknina.
Skvělým pomocníkem při zpracovávání bezlepkové mouky je kuchyňský robot, který vám ušetří spoustu práce i času. Ještě předtím, než se pustíte do pečení, nechejte těsto chvíli odležet v chladu, bude se vám s ním snáze pracovat. Pokud se pustíte do pečení sušenek z bezlepkové mouky, nezapomeňte, že budou velmi křehké, takže hrozí, že se polámou. Nechejte je proto pořádně vychladnout, než s nimi budete jakkoliv manipulovat.