V týdnu od 4.7. do 8.7. máme dovolenou. Objednávky z tohoto týdne vám proto odešleme 11.7.

5 důvodů, proč je skvělé používat ghí

Ghí původem z Indie se právem nazývá elixírem života, má spoustu dobrých vlastností a nemělo by vám doma chybět. Proč? Přečtěte si v článku! 

Na začátek je třeba říci, že přepuštěné máslo, jak se ghí často nazývá, není totéž, jako když rozpustíte trochu klasického másla a polijete jím ovocné knedlíky. Dokonce ani termín „přepuštěné máslo“ není tak úplně správný, ačkoli jsou tyto dvě látky technologií přípravy velmi podobné s jedním zásadním rozdílem – máslo se vaří jen do okamžiku, kdy se začne odpařovat voda a oddělí se mléčná sušina, ghí se vaří do té doby, než mléčná sušina začne karamelizovat. Tím také tuk získává zlatavou barvu a typickou oříškovou chuť a vůni. 

Nahlédli jsme pod pokličku přípravy i názvosloví, teď si pojďme říct, proč je ghí tak oblíbené a jaké jsou jeho hlavní přednosti: 

1. Ghí vám nikdy nežlukne

Na rozdíl od másla, které po delším čase v lednici začne získávat žlutou barvu a nepříjemný zápach, se ghí takto nezkazí. U másla se jedná o proces zvaný žluknutí. Nejen máslo, ale obecně všechny tuky žluknou – žluknutí je úplnou nebo částečnou oxidací či hydrolýzou, která probíhá, když jsou tuky vystaveny vzduchu, světlu, vlhkosti nebo činnosti bakterií. S ghí se vám nikdy nic takového nestane, navíc ani není nutné skladovat jej v lednici. Tento trik využívaly už naše prababičky, když neměly k dispozici ledničky či mrazáky a potřebovaly, aby jim máslo dlouho vydrželo. 

Ghí nebo přepuštěné máslo v našich končinách tak není žádnou novinkou nebo současným krátkodobým trendem. 

2. Ghí se nepřepaluje

Kdo by si občas nedal klasický obalovaný řízek nebo milovaný i proklínaný „smažák“. Není však nic horšího než puch přepáleného oleje, který vaši kuchyň rázem promění v umaštěný stánek s rychlým občerstvením. Nehledě na to, že přepálený olej ani náhodou není vhodný ke konzumaci, protože se stává karcinogenním

U různých olejů a tuků je tak nutné znát tzv. kouřový bod, což je hodnota vyjádřená ve stupních Celsia, kdy se začnou oleje a tuky přepalovat. Nízké kouřové body mají nerafinované, panenské oleje, proto nemá cenu je na smažení používat. Pro příklad – takový panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C, panenský olivový 199 °C. U běžně prodávaných rafinovaných olejů jako je slunečnicový nebo řepkový je kouřový bod 227 °C, respektive 246 °C (ale jen ten s vysokým obsahem kyseliny olejové, jinak má řepkový olej kouřový bod již u 204 °C). 

Kouřový bod u ghí je až 252 °C, což znamená, že se u smažení nemusíte přepálení bát. Navíc těmto pokrmům dodá i zajímavou chuť, což je typické pro pravý vídeňský řízek, který se správně smaží právě na přepuštěném másle.

Tip: Chcete, aby pokrm během smažení nenasál velké množství tuku a obal zůstal křupavý? Vyzkoušejte některou z našich netradičních strouhanek, např. s černuchou, citronovou trávou či kurkumou.

ghí řízek smažený

3. Ghí je opravdu zdravé

Ačkoli se nám zejména v devadesátých letech snažili v reklamách namluvit, že jsou pro naše zdraví nejlepší ztužené rostlinné tuky a strašili nás cholesterolem, vrátili jsme se od navoněných margarínů zpátky k poctivým máslům. Poslední dobou tak na popularitě získává i naše ghí, které má oproti klasickému máslu přece jenom ještě více výhod. Nejen, že vědeckými výzkumy bylo potvrzeno, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdravý tuk, ale o ghí a jeho účincích na lidské zdraví věděli už staří Indové, proto je ghí nepostradatelnou součástí ájurvédy. 

V ájurvédě ghí platí za již zmiňovaný elixír života, neboť má omlazující a regenerující účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Dle ájurvédských pozorování a vědeckých výzkumů dokáže snížit hladinu cholesterolu a tím, že umí v těle vázat jedy rozpustné v tuku, je odvádí ven. V těle se ghí stává také přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky. Ghí se užívá nejen vnitřně, ale blahodárně působí také při vnějším použití.

V ájurvédě jsou popsány i tyto báječné vlastnosti ghí:

  • Má schopnost vázat lipidy a byliny, aby pronikly buněčnými membránami těla. Tak je zachována vysoká potence bylin, jejichž aktivní složky jsou při přenosu do buněk díky ghí chráněny. Touto cestou získá tělo z léčby největší prospěch.
  • Výborné účinky má ghí také na trávení – pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin, udržuje a upravuje vnitřní prostředí žaludku.
  • Posiluje nervovou soustavu a podporuje všechny tři aspekty činnosti mysli: učení, paměť a vzpomínání.
  • Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla.
  • Je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži.
  • Je také základem všech ájurvédských léků na kožní choroby nebo u mírných popálenin, kdy je při včasné aplikaci pomocí ghí možné předejít puchýřům a zjizvení.
  • Dokáže také zvýšit kvalitu spermatu a vajíčka pro zdravější plod.
  • Ghí je tzv. tridóšické, vyrovnává v těle dóši – Vátu (dóša ovlivňující pohyblivost těla i mysli) a Pittu (ta kontroluje teplo a metabolismus) a je přijatelné ve zdrženlivosti i pro Kaphu. 

4. Ghí mohou konzumovat i osoby s intolerancí laktózy

Protože ghí je čistý tuk, který obsahuje pouze nasycené a v mnohem menší míře i nenasycené tuky a správně vyrobené ghí neobsahuje žádnou zbylou laktózu (která se přirozeně vyskytuje v mléku), je tak vhodné i pro jedince s touto potravinovou intolerancí. Čisté ghí neobsahuje ani mléčné proteiny, takže nijak neohrozí ani ty, kteří jsou alergičtí na kasein. 

ghí kosmetika

5. Ghí má všestranné využití

Ghí není jen super věcičkou na smažení řízků, ale má v kuchyni široké využití. Můžete na něm restovat zeleninu, udělat z něj základ pro polévku a omáčku, případně z něj připravte jíšku. Dále s ním klidně omastěte knedlíky, brambory, nákypy i kaše. Na své si přijdou i ti, kteří rádi pečou – ghí vám bude chutnat i v cukroví, buchtách nebo domácím pečivu. 

A jak už jsme si řekli, ghí je užitečným pomocníkem také v koupelně či lékárničce pro vnější použití díky svým blahodárným a hojivým účinkům na kůži. Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti tak, že jej jednoduše naneseme v tenké vrstvě na obličej, necháme chvíli působit a potom jemně vmasírujeme. Můžeme jej použít také jako balzám na suché rty nebo pro masáže

Ghí už dobře znáte, nebo máte chuť ho vyzkoušet? Napište nám do komentářů na našem Facebooku a prohlédněte si také naše poctivé ghí české výroby – rádi vám poradíme s výběrem na produkty@day-spa.cz

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení