Poznej svou dóšu, 1. díl – Váta

V našem seriálu se postupně seznámíme se třemi dóšami a řekneme si něco o jejich specifických vlastnostech, potřebách a projevech. Je nutné mít na paměti, že ájurvéda je velmi komplexní medicínou, a pokud jí chcete porozumět opravdu na vysoké úrovni, bude vás to stát mnoho času hloubkového studia uznávaných pramenů a učení se na seminářích. Naše články o dóšách tak budou spíše oddechové s obecnými doporučeními pro každodenní fungování, aby si něco z ájurvédy mohl odnést úplně každý, třeba i někdo, kdo o ní teď čte úplně poprvé. Jdeme na to?

Elementy a dóši

Kromě toho, že se člověk skládá z masa a kostí, tak podle ájurvédy nás tvoří také jednotlivé elementy v různém poměru.

Ájurvéda uznává pět prvků jako základní stavební kameny přírody:

  • země
  • voda
  • oheň
  • vzduch
  • éter (vesmír)

Každá látka obsahuje všech pět těchto prvků a jeden nebo dva z nich typicky převládají nad ostatními.

A tady se dostáváme ke třem dóšám, které jsou označovány jako: Váta, Pitta a Kapha. Dóši nebo nějakou jejich kombinaci lze identifikovat v různých ročních obdobích, podnebí, krajině, činnostech, rostlinách a zvířatech. Typickým obdobím Váty je podzim se svými studenými vichry.

Slovo Váta znamená foukat nebo se „pohybovat se jako vítr“. Váta, která obsahuje prvky jako vzduch a éter, řídí všechny pohyby mysli a těla – krevní oběh, dýchání, vyměšování i myšlenkové pochody, Váta je tudíž odpovědná za řeč, cítění, hmat, sluch i čich.

Všechny fyzické i psychické tělesné funkce jsou určovány třemi šťávami odvozených od pěti základních prvků, které jsou podstatou hmoty:

  • éter + vzduch = Váta
  • oheň = Pitta
  • voda + země = Kapha

Tyto tři šťávy drží pohromadě celé tělo; řídí celou fyzickou stavbu těla i duševní procesy. Vyvážená souhra těchto tří šťáv umožňuje zachování dobrého zdraví. Nerovnováha pak může mít za následek různě zdravotní potíže.

To, že ájurvéda rozeznává tyto tři šťávy, však neznamená, že existují jen tři typy lidí. Šťávy se mění a v různém poměru mísí, což je příčinou velké rozmanitosti.

sick-woman-having-stomachache-living-room

Postava a vzhled

Typy Váta jsou obvykle velmi malí nebo naopak výrazně vysocí lidé. Jejich postava je poměrně jemná a šlachovitá, jako známe u maratónských běžců nebo modelek, ramena i boky jsou spíš úzké. Jak se tak říká – samá ruka, samá noha. Typická a častá štíhlost až hubenost však nemusí být striktním pravidlem, Váty mohou mít vlivem dlouhodobého stresu sklony k přibírání na váze. Mívají tenčí pleť, roztřepené až krepaté vlasy a často jim rostou křivě zuby.

Povaha

Tito lidé se obvykle rychle učí, jsou vysoce kreativní, dobrosrdeční, zvládají multitasking, protože jejich rychlá mysl jim poskytuje výhodu pro řešení různých problémů současně. Váty milují vzrušení a nové zážitky, dokáží rychle zapomenout na svůj hněv, díky čemuž jsou schopné také rychle odpouštět. Když jsou Váty v rovnováze, jsou energické, přebírají iniciativu a stávají se vynikajícími společníky v diskuzích.

Časté potíže

Pokud je Váty příliš, přichází diskomfort, neduhy i nemoci. Symptomy jsou různé, nicméně zpravidla se objevují závratě, neklid, úzkosti, jejich nálada je nestabilní, snadno se vyčerpají, jsou vysoce citliví na chlad (mívají i studené ruce a nohy v důsledku nedostatečného prokrvení), jejich kůže bývá vysušená a mdlá, vyskytují se problémy se spánkem, špatné stravování a nepravidelný biorytmus pak často způsobuje zažívací problémy a plynatost.

woman-g8d19b56fb_1280

Jak Vátu uvést zase do rovnováhy?

Je samozřejmě potřeba na svůj stav nahlížet celostně a principy chápat v širších souvislostech, každopádně pro vás máme několik užitečných tipů: 

  • Protipólem Váty citlivé na chlad je teplo – a nejen to, které nám dodá měkký svetr. I různé potraviny nebo nápoje jsou podle ájurvédy hřejivé nebo chladivé, to stejné má i kosmetika, byliny, esenciální oleje a další. 
  • U jídla vám hodně napoví chuť, Vátu může vyvést z míry chuť hořká, trpká a štiplavá, zklidňuje ji naopak chuť sladká, slaná a kyselá. Upřednostňujte teplá jídla s obsahem různých kvalitních olejů nebo polévky – zahřejí a uzemňují. Nebojte se ani hřejivého aromatického koření jako je hřebíček, pepř, skořice nebo kmín, výborné prohřívací vlastnosti vám nabídne také oblíbený masala chai.
  • Hřejivé koření je skvělé také v podobě esenciálních olejů pro aromaterapii nebo koupele.

Tip: Které potraviny jsou vhodné a kterým byste se měli raději vyhnout v případě nerovnováhy Váty, si můžete přečíst zde.


Že se v tom úplně poznáváte? Nebo ne všechno tak docela sedí, ale i tak je vám hodně z toho blízké? Napište nám na náš Facebook, jak se vám žije s dominantní Vátou. Rádi vám také poradíme s výběrem produktů na produkty@day-spa.cz.

Zdroj: Vinod Verma: Ájurvéda - Cesta zdravého života, Harish Johari: Ájurvéda: Léčivá kuchyně, banyanbotanicals.com

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz