Skořice: voňavé a zdravé vánoční koření

Bez štiplavé skořice by si Vánoce představil asi málokdo. Neodmyslitelně patří k perníčkům, svařené vínu a vánočnímu čaji. Také má ale celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Naši předci si dobře uvědomovali svou křehkost v období chladu a zimy, proto používali vánoční koření i na posílení fyzické schránky.

Skořice a její účinky

Skořici si většina z nás pojí zejména s charakteristickou vůní a výraznou chutí, kterou dodává pokrmům i nápojům. Ne každý ale ví, odkud skořice vlastně pochází a jaké má úžasné účinky. V naší kuchyni se běžně používá skořice mletá. K dostání je ovšem i skořice celá. Jedná se o sušenou kůru skořicovníku, která se při sušení zkroutí do charakteristických trubiček.

Nejvíce skořicovníků roste na Cejlonu, Jávě, v Číně a dalších tropických oblastech. Celkem rozlišujeme na 150 různých druhů skořice. Nicméně nejsilnější postavení v potravinářství má skořice cejlonská, jinak nazývaná jako skořice pravá. Obsahuje jen minimální množství kumarinu, což je hořká látka, která bylinu brání před spásáním býložravci. Proto je její chuť v porovnání s jinými druhy skořice čistá bez stop hořkosti. Má také prospěšnější účinky na lidské tělo, proto jde o dražší variantu skořice.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů a má antibakteriální účinky (obsahuje eugenol). Proto se od pradávna používá k hojení škrábanců a drobných poranění. Společně s medem dokáže posilovat imunitní systém, proto je při nachlazení velice populární směs medu a skořice. Skořice je dobrou potravou i pro náš mozek, neboť má pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť. V ájurvédě je dokonce považována za přírodní afrodiziakum. Mimo to podporuje zažívání, což určitě oceníte po těžkém jídle, které je pro období Vánoc typické.

Skořicové Vánoce

Co by to byly Vánoce bez skořice. Celá řada vánočních receptů vyžaduje alespoň špetku skořice, hlavně cukroví a perníčky. Nesmí chybět také ve štrůdlu a svařeném víně, do kterého patří také hřebíček, badyán a nové koření. Exotická vůně skořice dokáže ozvláštnit i kávu nebo vánoční likér. Výborně pasuje také k jablkům, švestkám, hruškám nebo pomerančům, proto se přidává do ovocných kompotů a sladkých nákypů. V zimě pak určitě oceníte, když máte po ruce chutný kompot s vánoční vůní.

Skořice - zdravé vánoční koření

Tip: Na našem blogu najdete recepty na nevšední vánoční cukroví, do kterého patří samozřejmě skořice. Zkuste košíčky se skořicovým krémem, low-carb perníčky nebo skořicové hvězdičky!

Skořice se ale výborně hodí i k masu, zejména k hovězímu nebo zvěřině. Toho si byli dobře vědomi naši předkové ve středověku, kdy skořice platila za drahé a vzácné koření. Její exotická vůně se tak linula pouze z kuchyní bohatých rodů. Z 20. století pak pochází staročeský kapr na černo, podávaný s omáčkou z povidel a perníku. Tato pochoutka byla ovšem velice složitá, proto lidé začínali s přípravou tři dny před Štědrým dnem.

Voňavou skořici můžete využít i jako dekoraci. K těmto účelům se více hodí skořice čínská, která má pravidelnější a estetičtější tvar. Navíc je pevnější a trochu tmavší. Svitky skořice můžete využít ke zdobení vánočních věnců, pověsit na vánoční stromeček nebo s nimi obložit štědrovečerní tabuli. Celý dům pak bude prostoupen krásnou hřejivou vůní.

Máte rádi skořici? Nebo dáváte na Vánoce přednost jiným vůním? Určitě budeme rádi, když se o své tradice podělíte třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Potřebujete-li poradit s výběrem koření či jiných produktů, rádi vám pomůžeme na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz