Dlouhozrnná rýže
Dlouhozrnná rýže se stala hlavním favoritem mnoha šéfkuchařů po celém světě, přičemž nejznámějšími druhy je basmati a jasmínová rýže. Basmati rýže je narozdíl od jasmínové nelepivá a po uvaření je krásně nadýchaná. Její vůně a chuť připomínají oříšky a hodí se ke všem druhům masa i ryb a chybu rozhodně neuděláte, když k ní přidáte zeleninu nebo luštěniny. Zároveň má také nejnižší glykemický index a díky nulovému obsahu lepku je vhodná do jídelníčku osob trpících celiakií.
#ShowMore#
Dlouhozrnná rýže nechybí ani v této kategorii a ochutnat můžete například tu od značky India Gate. Pokud však toužíte vyzkoušet rýži s extra dlouhým zrnem, sáhněte po značce Kaalar. Chybu však neuděláte ani s dlouhozrnnou rýži prémiové kvality od značky Punjab King. A protože víme, že dlouhozrnná rýže často mizí v kuchyni lusknutím prstu, najdete ji u nás i v 5kg balení a v praktických uzavíratelných obalech.
Dlouhozrnná rýže je základem každé kuchyně
Vyznat se v rýži může být poměrně oříšek, obecně však lze říci, že rýže dlouhozrnná tvoří jakýsi základ v kuchyni. Její obrovskou výhodou je, že je poměrně univerzální a hodí se téměř ke všem pokrmům, které si umíte představit. Ale pozor! Pokud byste se z ní pokoušeli uvařit například rizoto, s největší pravděpodobností byste neuspěli.
Dlouhozrnná rýže, jako je například basmati, je nelepivá a nehodí se proto ani k přípravě sushi. Naopak ji využijete všude tam, kde požadujete sypkou texturu – je ideální k pečenému, smaženému i grilovanému masu nebo omáčkám a uvařená je navíc už za 10–15 minut. Naproti tomu taková jasmínová rýže je dlouhozrnná i lepivá, ale je to tak správně, poněvadž se jí většinou hůlkami. Používá se nejčastěji v thajské a čínské kuchyni a báječně chutná například k drůbeži.