Chutné, rychlé, nepečené a šťavnaté – přesně takové jsou domácí rafaelo kuličky, které patří mezi populární druhy raw cukroví. Většina lidí zná rafaelo ve tvaru klasických koulí. My jsme ale popustili uzdu fantazii a zkusili na to jít trochu jinak. Vyzkoušíte to také?
Lahodné rafaelo snadno a rychle
Pokud milujete kokos, tak tohle je recept pro vás! Domácí rafaelo je prostě klasika, co se týče nepečeného raw cukroví. Díky jemné kokosové vůni a sněhobílému kabátku z kokosu krásně vyniknou na vánočním stole mezi ostatními druhy cukroví.
A je čistě na vás, zda se rozhodnete vytvořit tvar klasických rafaelo koulí a obalit je v kokosu, nebo je pojmete odlišně, jako jsme to udělali my. Níže uvedené suroviny vám vystačí na krásných 20 kousků.
Tip: Pokud rádi experimentujete, můžete do těsta na rafaelo přidat trochu domácího kokosového másla. Recept najdete na našem blogu.
Počet porcí: 20 kusů
Suroviny
- 100 g strouhaného kokosu
- 15 g kokosového oleje
- 50 g sušeného kokosového mléka (nebo tekuté kokosové mléko v množství dle návodu na želatinu)
- 2 g želatiny
- 15 g sladidla dle vašeho výživového stylu
NA POLEVU
- 1 tabulka čokolády (alespoň 70%)
- 1 lžička kokosového oleje
Postup přípravy
- Ve výkonném mixéru či mlýnku rozmixujte strouhaný kokos najemno tak, aby začal pouštět tuk a měnit se v pastu. Tento proces může trvat i několik minut, takže v případě potřeby mixér občas zastavte, ať ho necháte odpočinout. Tím zamezíte případnému přehřátí přístroje. Mezitím setřete kokos ze stěn.
- K rozmixovanému kokosu přidejte rozpuštěný kokosový olej, teplé kokosové mléko se želatinou (tekuté mléko nebo sušené kokosové mléko rozmíchané v množství vody dle návodu na želatinu) a sladidlo. My jsme k oslazení použili kokosový sirup. Nechte chvíli mixovat, aby se ingredience spojily. Poté nechte těsto vychladit v lednici, ideálně by mělo odpočívat alespoň půl hodiny.
- Vyndejte těsto z lednice a tvarujte z něj nejprve kuličky. Ty pak lehce rozmáčkněte mezi dlaněmi, aby vznikly silnější placičky.
- Na závěr přichází zdobení. K tomu můžete použít polevu z rozpuštěné čokolády s kokosovým olejem. Zdobení je čistě na vaší fantazii – můžete cukroví polít celé, nebo jen pokapat. Na závěr můžete ještě dozdobit třeba zbytkem strouhaného kokosu. Každý kousek může být unikátní.
Děláte na Vánoce také rafaelo? Nebo zkoušíte i jiné druhy nepečeného cukroví? Budeme moc rádi, když se svými výtvory pochlubíte – můžete třeba na našem Facebooku nebo Instagramu. Pokud potřebujete poradit s výběrem ingrediencí, rádi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.