Ale nebojte se, pro basmati nemusíte nutně až na jiný kontinent, máme ji totiž i v našem e-shopu. Abyste však koupili opravdu kvalitní basmati rýži, vždy si pohlídejte, že pochází skutečně z Indie nebo Pákistánu, naše rýže toto splňují. Ochutnat můžete například super bílou basmati rýži nebo s extra dlouhým zrnem od značky Kaalar. V naší nabídce najdete také basmati rýži prémiové kvality od značky Punjab King, ale rozhodně nešlápnete vedle ani se značkou India Gate. Vybírat můžete z různě velkých objemů a k dostání je také rýže v praktických uzavíratelných obalech.
Basmati – královna vůní (nejen) v indické kuchyni
Basmati rýže je oblíbená nejen díky své vynikající chuti, ale také pro svou všestrannost a univerzální použití v kuchyni. Hodí se jako příloha snad ke všem druhům masa včetně ryb, báječně chutná se zeleninou, a dokonce i nasladko. Připravit si ji však můžete i k luštěninám, skvěle ladí například s cizrnou, čočkou i hrachem. Vynikající chuť dostane i tehdy, pokud do ní přidáte například špetku kari koření.
Rýže basmati je výborným zdrojem komplexních sacharidů
Ne nadarmo si rýži basmati zamilovali především sportovci, kulturisté, ale také milovníci zdravého životního stylu. Je totiž plná komplexních sacharidů a ve srovnání s ostatními druhy rýže má nižší glykemický index, což znamená, že má méně kalorií. Je navíc velice snadno stravitelná a neobsahuje lepek, takže si ji bez obav mohou dopřát i lidé s celiakií. Ájurvédská medicína řadí rýži basmati mezi tzv. sattvické potraviny, které pomáhají harmonizovat všechny tři dóši a podporují fyzickou i psychickou sílu a energii.
Příprava basmati rýže je snadná
Obrovskou výhodou basmati rýže je její nenáročnost na přípravu. Většinou ji stačí pouze propláchnout vodou a na mírném plameni uvařit do změknutí, což vám zabere zhruba 10–15 minut. Příprava se však může lišit, proto se držte vždy návodu, který najdete na obalu od konkrétní rýže. Nejlepší basmati rýži však připravíte tak, že ji ještě před samotným vařením namočíte na 30 minut do vody. Docílíte toho, že změkne, neláme se a vaří se kratší dobu.