Indické kari

Milujete indickou kuchyni? Pak byste měli mít po ruce skutečně kvalitní kari. Jedná o směs, ve které se potkalo nejlepší koření typické pro indickou kuchyni. Používá se nejčastěji do smetanových omáček a polévek, ale ochutit s ním můžete také maso, zeleninu a ryby. 

Na své si u nás přijdou milovníci jemných i ohnivých chutí – v této kategorii najdete jemné kari i pálivé a vyzkoušet můžete i nejrůznější značky. Mezi ty nejznámější patří bezesporu TRS a Swagat.

#ShowMore#

Co je kari koření?

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že kari koření je výsadou indické kuchyně, opak je pravdou. Směs kari koření poprvé namíchali britští kolonizátoři, kteří si do Evropy chtěli přivést typickou chuť indických pokrmů. Zajímá vás, jak se od sebe liší kari koření a indické kari

Kari pochází z tamilského slova, které v překladu znamená omáčka, do které se přidává také kurkuma, zázvor a chilli, což jsou zároveň hlavní složky kari koření. V takové kari omáčce by neměly chybět ani luštěniny, jako je například cizrna nebo čočka, zelenina a kostky masa. Typickou přílohou jsou pak chlebové placky nebo dlouhozrnná rýže. Zapomenout bychom neměli ani na chutney (čatní), což je omáčka, která by na typické indické tabuli rozhodně měla mít své místo. 

Kari koření není jen samotná omáčka, nýbrž kořenicí směs, která vychází z ingrediencí, jež se přidávají právě do kari omáčky, na které si Britové během indické kolonizace tak rádi pochutnávali. Nezamotala se vám z toho trochu hlava? Pokud ne, tak si pojďme ještě vysvětlit, jaký rozdíl je mezi thajským a indickým kari.

Thajské vs. indické kari

Asijské kari má zároveň hned několik verzí a definovat jeho správné složení by mohl být pěkný oříšek. Dá se však říci, že se od sebe liší především poměrem jednotlivých druhů koření. Pro indické kari koření je typická především zmíněná kurkuma a většinou v něm nechybí ani kmín a česnek. Thajské kari je bohaté zase na koriandr setý a ve srovnání s tím indickým obsahuje kurkumy méně. Pravdou však zůstává, že tato směs má bezesporu tolik verzí, kolik existuje asijských domácností. 

Proč zařadit kari do svého jídelníčku? 

Jak už jsme zmiňovali, hlavní složkou indického kari koření je kurkuma. Ta obsahuje látku kurkumin, která má celou řadu blahodárných účinků na zdraví. Najdeme v ní také velké množství antioxidantů, které jsou nesmírně důležité v boji proti volným radikálům a přispívají zároveň k posílení imunity. Kromě toho podporuje kurkuma také zdravé trávení a chuť k jídlu, což potvrzuje i ájurvéda. Podle ní dokáží směsi koření jako jako je právě kari proměnit těžce stravitelné jídlo v lehký pokrm. 

Je kari vhodné pro děti? 

Vzhledem k vyššímu obsahu kurkumy bychom měli kari koření zařadit do jídelníčku našich nejmenších až od 3 let. V takovém případě však zvolte vždy jemné směsi, ve kterých je pálivé koření, jako je zázvor nebo chilli obsaženo pouze v malém množství.

Nejprodávanější

curry mild
Kari jemné koření, 100 g, TRS
Skladem (>5 ks)
Kód: A1531
 
35 Kč
1648 2002238 TRS Hot Madras Curry Pulver 100 Gramm
Kari pálivé koření, 100 g, TRS
Skladem (>5 ks)
Kód: A1530
 
35 Kč
Kari jemné, 100 g, Swagat
Kari jemné, 100 g, Swagat
Skladem (>5 ks)
Kód: A1535
 
35 Kč
4 položek celkem
curry mild
35 Kč
Kód: A1531
Kari jemné, 100 g, Swagat
35 Kč
Kód: A1535
Kari koření pálivé, 100 g, Swagat
39 Kč
Kód: A1537
1648 2002238 TRS Hot Madras Curry Pulver 100 Gramm
35 Kč
Kód: A1530
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz