Cizrna
Cizrna je luštěnina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Obsahuje celou řadu prospěšných živin, výborně zasytí a chutná… zkrátka báječně! V této kategorii najdete cizrnu od naší vlastní značky DAY Spa. Necháváme si ji dovážet přímo z Indie a poté ji balíme do uzavíratelných sáčků, díky kterým se k ní nedostane žádný vzduch. Báječně však chutná také cizrna od značky Swagat.
#ShowMore#
Co je cizrna?
Cizrna, známá také jako římský hrách, je luštěnina bohatá na bílkoviny, vlákninu a různé vitamíny či minerály. Cizrna má jemnou, oříškovou chuť a patří mezi univerzální suroviny, které můžete použít při přípravě celé řady pokrmů. Výborně se hodí například do salátů, polévek a nejrůznějších vegetariánských a veganských jídel.
V Indii je cizrna základem mnoha tradičních pokrmů, jako je chana masala, kde se vaří společně s rajčaty a cibulí. Chybět v těchto jídlech však nesmí ani typické indické koření, jako je kurkuma, římský kmín nebo koriandr. V oblasti Blízkého východu je cizrna zase hlavní surovinou pro hummus, ve kterém nesmí chybět ani tahini pasta.
Tip: Pusťte se do vaření! Recept na hummus, ale i další pochoutky z cizrny najdete na našem blogu.
Bílkoviny, vláknina i vitaminy… To je cizrna!
Cizrna je známá hlavně tím, že obsahuje velké množství bílkovin. Ty jsou důležité především pro zdraví kostí, svalů a kůže. Díky tomu je cizrna oblíbená hlavně u vegetariánů a veganů. Kromě toho je cizrna bohatá také na vlákninu, která přispívá k normální funkci střev. Z vitaminů v ní najdeme hlavně vitamin B a z minerálů pak železo nebo vápník.
Je cizrna bezlepková?
Ano. Podobně jako například čočka a další luštěniny je i cizrna bezlepková. Oceníte ji proto i tehdy, pokud trpíte intolerancí na lepek nebo celiakií. A to zdaleka není všechno. Věděli jste, že se cizrna výborně hodí i na pečení? K tomu je jako stvořená cizrnová mouka, která je ideální alternativou k mouce pšeničné.
Jak připravit cizrnu?
Příprava cizrny může být časově náročná, ale výsledek stojí za to. Pokud používáte sušenou cizrnu, je důležité ji nejprve namočit přes noc. Cizrna tak změkne a zkrátí se zároveň i doba vaření. Kromě toho výrazně snížíte množství oligosacharidů, které stojí za nadýmáním. Po namočení se cizrna vaří ve vodě přibližně 1 až 2 hodiny, dokud nezměkne.