Masala Chai – voňavý a hřejivý společník pro sychravé večery

Ne každý má momentálně možnost se během podzimních sychravých večerů k někomu přitulit, ovšem stejně libě vás může zahřát i úžasný masala chai. Přečtěte si, proč byste jej měli ochutnat i vy!

Nejen nohy v teple

Léto je definitivně pryč a nastupující podzimní počasí (často také doprovázené sezónním nachlazením) nás od studených limonád žene k teplým šálkům čaje. Aby taky ne, podzim je obdobím vzdušné Váty, prochladnout se dá raz dva a vedle pletených ponožek a svetrů je potřeba zahřát se hlavně zevnitř. Vynechat bychom tak měli zelené čaje, které ochlazují, a místo nich do svých zásob doplnit kvalitní černé. A jak se pořádně zahřát, a ještě pomoct našemu tělu v boji s viry, které kolem nás s prudkými změnami teplot vytrvale krouží jako supi? Uvařte si vynikající masala chai!

Tip: Jaké potraviny jsou vhodné, a kterým bychom se na podzim měli naopak raději vyhnout? Připomeňte si v podzimním průvodci zde.

Čaj pro krále

Masala chai pochází z Indie, kde jsou čaje obecně považovány za národní nápoj. Tento je obzvlášť oblíben a pozoruhodné je, že nikde nechutná úplně stejněrodiny si totiž recept na čaj předávají z generace na generaci a ingredience i jejich množství se zejména v různých regionech liší. Že vám to něco připomíná? Ano, je to velmi podobné třeba s naším bramborovým salátem, každá rodina má ten svůj většinou už od svých prababiček. 

Zajímavost:  Složení a recepty jsou opravdu rozmanité – v západní Indii vůbec nepoužívají hřebíček a černý pepř. V Kašmíru připravují masala chai ze zeleného čaje. V Bhópálu zase přidávají do masala chai špetku soli.

11_21_Masala Chai_2

Kdo ho kdy poprvé uvařil, není přesně známo, ale obecně se traduje, že podle legendy masala chai pochází ze dvora krále Haršavardhany a byl vyvinut na jeho přání vytvořit očistný a oživující nápoj podle principů ájurvédy. Král tento čaj popíjel, aby zůstal ve střehu i během dlouhých porad a soudů, a dokonce existují záznamy o tom, že se čaj nabízel hostům jako nápoj na uvítanou.

Dnes se čaj v Indii vaří ve velkých kotlích i ve stáncích na ulici a rozlévá se do jednorázových hliněných šálků, které se poté rozbíjejí o zem – to proto, aby se osoby z různých kast nedotkly ústy stejné nádoby.

V čajovně i doma

Abychom mohli masala chai ochutnat, nemusíme se vypravit až do daleké Indie, ale stačí zajít do některé z čajoven, kde se tento nápoj podává. V těchto podnicích se v čajovém menu můžeme setkat i s názvem Yogi chai – toto pojmenování získal ve spojitosti s působením indického duchovního Yogi Bhajana v západním světě. Ten na svých lekcích kundalini jógy a ájurvédy servíroval právě masala chai, a lidé tak nápoj začali nazývat podle něj. 

Masala chai si však můžeme připravit a vychutnat i v pohodlí domova. Budeme potřebovat spoustu voňavého koření, které kromě svého opojného aroma blahodárně působí i na náš organismus. Například:

  • kardamom – napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě
  • zázvor – je protizánětlivý, podporuje zdraví srdce a dodá úlevu při chřipce nebo nachlazení, zahřívá organismus
  • hřebíček – je bohatý na antioxidanty, reguluje hladinu cukru krvi, tiší bolest
  • skořice – snižuje riziko srdečních chorob a hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé vlastnosti
  • bílý pepř – podporuje imunitní systém, zklidňuje nervové vypětí, očišťuje organismus, má antiseptické účinky
  • fenykl – pomáhá při trávení a zabraňuje nadýmání
  • badyán – má antibakteriální a uklidňující účinky, pomáhá při trávení
  • muškátový oříšek – podporuje chuť k jídlu a trávení, uklidňuje
  • anýz – odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání, tlumí bolesti

Co je důležité – do masala čaje by mělo přijít opravdu kvalitní koření, hlavně u skořice se proto zaměřte na to, aby se jednalo o skořici cejlonskou (nikoli čínskou ze supermarketů). 

Cejlonská skořice vás překvapí svou jemnější a sladší chutí s ovocným nádechem, ale hlavně obsahuje jen minimální množství kumarinu.

11_21_Masala Chai_3

A jak na to? Vyzkoušejte tento recept:

  • 2 ½ šálku vody
  • 3 celé hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 čerstvě namleté lusky kardamomu
  • ½ palce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • špetka mletého bílého pepře
  • popřípadě špetka mletého muškátového oříšku, pomerančové kůry
  • 2 polévkové lžíce indického černého čaje
  • 1 ½ až 2 šálky mléka (kravského nebo rostlinného)
  • 1-2 lžičky medu nebo třtinového cukru

Můžeme také využít již připravenou směs čaje a koření

Postup:

  1. Do vroucí vody nasypte vámi vybrané koření v potřebném množství, nebo již připravenou směs koření a nechte ho cca 15 minut povařit.
  2. Stáhněte plamen, přisypte černý čaj a opět nechte vařit. Tentokrát stačí pouhé 3 minuty. Čaj je potřeba pečlivě hlídat, aby se vám nevyvařil.
  3. Nakonec do nápoje přidejte mléko a nechte ho malou chvíli prohřát. 
  4. Poté směs sceďte a silně oslaďte medem nebo třtinovým cukrem. Pokud použijete med, nechte nejdříve čaj vychladnout na méně než 60 °C, aby nebyly znehodnoceny jeho vlastnosti, a poté oslaďte.

Máte svůj vlastní osvědčený recept, nebo vyzkoušíte ten náš? Pochlubte se nám do komentářů na našem Facebooku, jak se vám masala chai povedl! A pokud potřebujete poradit s výběrem toho nejlepšího koření, neváhejte se nám ozvat na produkty@day-spa.cz.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení