Kmín

Do česnečky, zelí nebo na chleba. Pro někoho je kmín docela obyčejné koření, ovšem pro naše předky byl hotovým pokladem, a dokonce i ájurvéda o jeho účincích ví své. Kmín má v naší i světové kuchyni své nezastupitelné místo a některé pokrmy by bez něj mohly jen těžko existovat. Stará se nejen o to, aby jídlo dobře chutnalo, ale aby se také snadno trávilo. To není málo, co myslíte? 

#ShowMore#

Kmín si můžete vybrat i v této kategorii a ne ledajaký. Najdete u nás jak kmín kořenný, římský, tak i adžvan neboli koptský kmín – to vše pro vás máme v mleté i celé variantě. Sáhnout můžete například po kmínu od naší brněnské značky Healing Nature, který je dokonce v BIO kvalitě a díky praktickým uzavíratelným obalům ho po kuchyni jen tak nerozsypete. 

Kmín – koření mnoha tváří 

Kmínů existuje hned několik druhů, které se liší nejen vzhledem, ale i chutí. Přesto je v našich končinách zřejmě nejrozšířenější kmín kořenný, nesprávně se mu také říká kmín setý. Kromě své výrazné, lehce nahořklé a kořeněné chuti má také blahodárné účinky na naše zdraví. Patří ke koření, které podporuje tvorbu mateřského mléka, a je také často součástí prvních dní našich nejmenších, kterým dokáže ulevit od bolestí bříška. Přispívá totiž k normálnímu trávení a zmírňuje plynatost. Kmín si můžete dopřát také tehdy, pokud vám není zrovna do skoku. Je totiž výborným pomocníkem k posílení imunitního systému a obranyschopnosti organismu.

Velmi podobné účinky má také kmín římský. Ten je však oproti kořennému jemnější a sladší a má kulatější semena světle hnědé barvy. Adžvan neboli koptský kmín pochází ze Středomoří a má ze všech zmiňovaných nejostřejší a nejvýraznější chuť. 

Jak naložit s kmínem v kuchyni? 

V kuchyni má kmín velmi široké využití. Hodí se k dochucení masa, zejména vepřového a hovězího, ale i drůbeže a zvěřiny. Skvěle se doplňuje se zelím, kapustou, bramborami a luštěninami, u kterých navíc mírní jejich nadýmavé účinky. Kmínem se tradičně koření i uzeniny, sýry, pečivo a likéry a v indické kuchyni je nepostradatelnou součástí kari a jiných kořenicích směsí

Ať už se vrhnete na světovou či domácí kuchyni, máme pro vás ještě malou radu. Kmín i jiné koření před použitím vždy lehce opražte na suché pánvi nebo ghí – naplno se rozvine jeho chuť a vůně. 

Kmín – koření v ájurvédě

V ájurvédské medicíně je oblíbený převším římský kmín. Údajně pomáhá odstraňovat toxiny ze střev a kromě podpory trávení se doporučuje také při průjmech a nechutenství. Ájurvéda považuje kmín za koření, po kterém byste měli sáhnout také během nachlazení – pomáhá při zánětech sliznic, ulevuje při kašli a infekcích hrudníku. Je mírně zahřívací a přestože je vhodný pro všechny tři dóši, při zvýšené Pittě bychom to s ním neměli přehánět.

Nejprodávanější

Římský kmín mletý, 100 g, Swagat
Kmín římský mletý, 100 g, Swagat
Skladem (>5 ks)
Kód: A1845
 
65 Kč
Černucha setá, 100 g, Healing Nature
Černucha setá, 100 g, Healing Nature
Skladem (>5 ks)
Kód: A0002
 
59 Kč
BIO Kmín kořenný, 100 g, Healing Nature
 
49 Kč
7 položek celkem
Římský kmín mletý, 100 g, Swagat
65 Kč
Kód: A1845
BIO Římský kmín, 100 g, Healing Nature
BIO
Kód: A0721
BIO Adžvan celý, 100 g, Healing Nature
BIO
65 Kč
Kód: A1549
Římský kmín celý, 100 g, Swagat
65 Kč
Kód: A0841
BIO Kmín kořenný, 100 g, Healing Nature
BIO
49 Kč
Kód: V012
2720 swagat libecek seminko ajwain 100g
Adžvan, 100 g, Swagat
Skladem (>5 ks)
45 Kč
Kód: A0375
Černucha setá, 100 g, Healing Nature
59 Kč
Kód: A0002
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz