Co je římský kmín
Římský kmín, botanicky známý jako Cuminum cyminum, je rostlina, kterou okamžitě poznáte podle charakteristických bílých květů. Ty se později promění v malá aromatická semínka, jejichž omamná vůně s nádechem ořechů jsou už po celá staletí součástí světové kuchyně. Jejich sběr probíhá těsně před dozráním a v celé řadě zemí se provádí ručně. Zajímavé na něm je, že i přes svůj název nepochází římský kmín z Říma – poprvé zakořenil pravděpodobně v oblasti Blízkého Východu a severní Afriky, odkud se postupně rozšířil do Asie a Evropy.
Kmín římský a jeho využití v kuchyni
Pokud jste si zamilovali indickou kuchyni, pak už jste se s římským kmínem pravděpodobně setkali. Přispívá k typické chuti kořenicích směsí jako je garam masala nebo kari koření, ale použít jej můžete i samostatně. Římský kmín navíc pomáhá s trávením těžších jídel, a proto se nejčastěji používá také k ochucení jehněčího či drůbežího masa nebo ryb. Výborně však ladí také k rajčatům a podtrhne chuť i aroma zeleninovým salátům, sýrům i uzeninám.
Abyste z něj v kuchyni dostali maximum, vyzkoušejte malý trik – před přidáním do jakéhokoliv pokrmu jej nejprve lehce osmahněte na suché pánvi nebo ghí. Docílíte tak mnohem výraznější vůně i chuti.
Cumin – koření v ájurvédě
Ájurvédská medicína využívá římský kmín především pro jeho schopnost podporovat trávení, redukovat nadýmání a zlepšovat absorpci živin. Jeho zahřívací vlastnosti navíc stimulují Agni neboli trávicí oheň. Kromě toho připisuje ájurvéda římskému kmínu také protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, díky kterým našel uplatnění při respiračních a kožních potížích. Cumin je vhodný pro všechny tři dóši, ale při zvýšené Pittě se doporučuje to s ním příliš nepřehánět.