Kurkumové nebo také zlaté mléko – nápoj starý jako ájurvédské učení samo. Podívejte se s námi na jednotlivé ingredience, které jsou základem tohoto hřejivého nápoje. Povíme si, jaké má kurkumové mléko účinky na naše tělo, proč je dobré ho pít a jak často. Na nic nečekejte a vydejte se s námi na cestu za zlatým kurkumovým mlékem!
Kurkumové mléko – zlatý poklad ájurvédské medicíny
Golden milk, kurkumové zlaté mléko nebo také kurkuma latté. Různé názvy pro jeden nápoj. Co je vlastně zač? Jedná se o mix mléka a koření, přičemž hlavní ingrediencí, jak už jistě tušíte, je právě kurkuma. Nenechte se zmást, zlaté mléko není objevem moderní doby, ba naopak. V Indii se pije stovky let a jeho receptura vychází z ájurvédy a prověřené kombinace převážně sattvických potravin.
Kurkumovník je podobně jako napřiklad pupečník (gotu kola) jednou z tzv. třídošských rostlin – to znamená, že má schopnost vyrovnávat všechny tři dóši. Zároveň však mírně zahřívá, čímž pomáhá stabilizovat trávicí oheň a tím podporuje také trávení. Pokud u vás převažuje Váta a Pitta, raději kurkumu užívejte s mírou. V ájurvédské medicíně má své nezastupitelné místo a je řazena mezi sattvickou stravu, kam spadají pouze ty nejkvalitnější potraviny podporující sílu, energii a vitalitu. Do stejné skupiny řadí ájurvéda také černý pepř, skořici a ghí, což jsou hlavní ingredience pro výrobu blahodárného kurkumového mléka, o kterém si dnes budeme povídat. To je náhodička, že? U těchto surovin a jejich možných účinků se na chvíli zastavíme, nejčastěji se do zlatého mléka přidává:
- Cejlonská skořice, která je silným antioxidantem, může pomoci držet na uzdě hladinu cukru v krvi i cholesterol, podpořit trávení, imunitu, činnost střev i dýchacího systému.
- Černý pepř obsahuje také antioxidanty a je výborným způsobem, jak nastartovat metabolismus, podpořit imunitu, trávení i zdraví střev. Pomáhá rozšiřovat cévy a podporuje tak i krevní oběh. (1)
- Med má antibakteriální a antivirové vlastnosti a je skvělý k posílení imunity a zároveň může pomoci předcházet nejrůznějším srdečním onemocněním. (2)
- Ghí máslo nebo také ajurvédský elixír života je bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které jsou skvělou prevencí proti onemocnění srdce. Obsahuje také vitamíny A, D, E i řadu minerálů, jako jsou draslík, železo a hořčík. (3)
- Mléko je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku i draslíku a nechybí v něm ani vitamíny A, D, E, K, B (B1 a B12).
- Zázvor působí protizánětlivě a pomáhá podporovat imunitní systém, přirozenou obranyschopnost a trávení.
Tip: Nebojte se experimentovat! Vyměňte zázvor třeba za kardamom, klasické mléko za mandlové nebo kokosové. Tolik chutí a vůní! Věřte, že během přípravy kurkumového mléka se nebudete nikdy nudit.
Očista dočista aneb kurkumové mléko a (nejen) detoxikace organismu
Jedno staré rčení praví, že co je hořké, to je dobré. A o kurkumě to platí dvojnásob. S kurkumovým mlékem můžete směle vyrazit do boje proti jarní únavě a také jej můžete použít při detoxikaci organismu. Může totiž přispět k normální činnosti jater, ve kterých během minuty proteče až dva litry krve, a která jsou zároveň zodpovědná za vylučování toxinů z těla. Ne nadarmo se proto kurkuma v ájurvédské medicíně používá jako základní prostředek k čištění krve. A věřte, že nadšená nebudou jen vaše játra, ale i celý organismus.
Kurkuma je navíc velmi silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům a oxidativnímu stresu, kterého je kolem nás více než dost. Znečištěné ovzduší, chemicky ošetřené potraviny nebo nezdravý životní styl – to vše může přispět nejen k předčasnému stárnutí, ale také ke vzniku nejrůznějších onemocnění. Aby se tělo mohlo dobře chránit, potřebuje k tomu nejen dostatek antioxidantů, ale také silný imunitní systém. Kurkuma může podpořit imunitu i obranyschopnost organismu a kurkumin, který je její hlavní složkou má navíc protizánětlivé vlastnosti. Báječná kombinace, co myslíte? Podle mnoha studií může kurkuma pomoci také snížit nejen riziko chronických onemocnění, ale dokonce i vznik rakoviny. (4)
Zlaté mléko v redukčním jídelníčku
Pokud toužíte po štíhlé linii, bojujete s nadváhou nebo se jednoduše chcete cítit dobře, kurkumové mléko by nemělo chybět ve vašem jídelníčku. Stává se vám, že se po čase ručička na váze přehoupne tam, kde byla původně? Máme pro vás skvělou zprávu! Vědci zjistili, že kurkumin může zabránit opětovném přibírání na váze, pomáhá totiž zpomalit tzv. “jojo efekt” a nárůst tělesného tuku. Této studie se zúčastnilo 44 dobrovolníků, přičemž polovina z nich užívala kurkumin a ta druhá pouze placebo. Zajímá vás výsledek? Vědci zaznamenali výrazný pokles hmotnosti a tělesného tuku u těch, kteří užívali právě kurkumin. V této oblasti je však zapotřebí mnohem více výzkumů, a jsme si jisti, že nás další studie ještě překvapí. (5)
Kurkuma chutná skvěle na talíři i v šálku
Typická mírně ostrá chuť, výrazná žlutá barva a nezaměnitelná vůně dálek. Kurkuma patří do kuchyně už nějaké to století – zkuste si bez ní představit tradiční indická jídla. To snad ani nejde, že? Je také součástí nejrůznějších kořenicích směsích a neobejde se bez ní například kari koření. Ale o jídle to dnes není. Kromě něj si můžete kurkumu vychutnat také v nejrůznějších čajích, ale i ve zlatém mléce. Čaj uvařit jistě umíte, zajímá vás, jak připravit zlaté mléko? V rendlíku rozpustíme ghí, rozvoníme na něm koření, cukr nebo med a vše zamícháme. Poté přilijeme mléko, pár minut povaříme a je hotovo. Tak jednoduché to je! Podrobnější recept na kurkumové mléko a veškeré ingredience najdete tady.
Tip: Myslíte, že snadnější už to být nemůže? Kdepak! Nachystali jsme pro vás balíček na přípravu kurkumového mléka v BIO kvalitě. Set obsahuje vše, co je potřeba, takže ingredience nemusíte složitě dohledávat, udělali jsme to za vás. 🙂
Jak často pít kurkumové mléko a kdy je nejvhodnější doba?
Obecně se doporučuje pít kurkumové mléko ráno a večer. Na začátku dne může pomoci nastartovat metabolismus a rozproudit energii. Rozhodně tedy neuděláte chybu, když místo kávy sáhnete po šálku kurkumy s mlékem. Večer pomůže naopak zklidnit mysl a připravit tělo na odpočinek, kombinace teplého mléka a medu vás navíc ukolébá ke klidnému spánku. Všeho ale moc škodí. I toho dobrého. Nadměrné užívání kurkumy může být příčinou podrážděného žaludku či průjmů. To byste však museli spořádat větší dávku kurkuminu (až 17 g kurkumy denně), většina receptů na zlaté mléko vyžaduje pouze malé množství, které by nemělo způsobovat žádné negativní účinky. (6)
Kurkumové mléko je ideální hlavně na podzim a v zimě, kdy naše imunita dostává poměrně zabrat. V chladnějším období roku, kdy je brzy tma a dny jsou krátké, je šálek teplého kurkumového mléka jako pohlazení pro duši. Popíjet ho však můžete klidně během celého roku. V létě ale doporučujeme vynechat zahřívací skořici a místo ghí použít kokosový olej, který je příjemně chladivý, což v horkých dnech rozhodně oceníte.
Potřebujete poradit s výběrem některého z produktů? Napište nám na produkty@day-spa.cz. Hledáte inspiraci? Vydejte se s námi do světa voňavých bylinek, připravte se chutný oběd podle některého z našich receptů nebo si přečtěte pár tipů, jak na zdravý životní styl. Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu.
Tento text nepředstavuje lékařská doporučení. Vzhledem k nařízení Evropské unie má tento text podstatu pouze informativní s odkazem mj. na provedené vědecké studie, které se zabývají možným účinkem jednotlivých rostlin. Jiné informace je možné si dočíst v odborné ájurvédské literatuře. Při projevech nemoci přípravek v žádném případě nemůže nahradit lékařskou péči.