Čaje pro období zimy a Vánoc

V letním období si většina z nás na čaj ani nevzpomene, ale jakmile začnou mrazíky, jak rádi si šálek horkého čaje dopřejeme. Nejenže příjemně zahřeje po cestě domů z práce, ale také podpoří trávení. Zkuste si připravit lahodné čaje podle našich tipů. Zaručeně vám rozproudí krev a navodí pocit pohody.

Proč si v zimě dopřát horký čaj?

V chladném počasí je více než žádoucí zahřívat tělo zvenčí i zevnitř. Všudypřítomný sníh, mráz a ledové závěje představují pro naše tělo i psychiku velkou zátěž. Ájurvéda proto doporučuje konzumovat v zimě potraviny a nápoje, které nás prohřejí.

Patří mezi ně třeba horké polévky a vývary, česnek, cibule, sušené ovoce, kachní maso, různé druhy koření a samozřejmě i čaje. Dny jsou navíc kratší, takže máme sklony pobývat víc doma. A s dobře chutnajícím čajem se v pohodlí domova relaxuje ještě o něco lépe. Pokud do něj přidáte koření s prohřívacím účinkem, prokážete tím velkou službu i svému tělu. Jmenovat můžeme např. skořici, pepř, lékořici, kardamom, vanilku, kurkumu, zázvor, badyán nebo hřebíček.

Nejenže se budete cítit hezky v teple, ale posílíte tím i svůj trávicí oheň. A to je v období Vánoc, kdy si dopřáváme sváteční jídla, cukroví a těžké chody, více než žádoucí. V neposlední řadě působí velká část prohřívacích potravin a čaje z nich připravené jako prevence vůči nachlazení a virovým onemocněním.

Tipy na domácí čaje z čerstvých surovin

Mezi nejlepší čaje, které jsou jako stvořené pro zahřátí v zimě, patří určitě zázvorový. Zázvor je v zimě velice oblíbený pro své prohřívací účinky a také je známý tím, že pomáhá s posílením imunity. Příprava tohoto čaje je velice snadná – stačí nastrouhat kus čerstvého zázvoru, spařit ho horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Poté můžete čaj dochutit citronovou šťávou a medem. Pokud chcete prohřívací účinky nápoje ještě zesílit, můžete přidat špetku skořice a hřebíčku.

Čaje pro období zimy a vánoce, zázvorový čaj

I mezi bylinkovými čaji najdete takové, které jsou vhodné na zahřátí. Jde hlavně o heřmánkový, který také prospívá trávení, a lipový, který je výborný proti nachlazení. Pokud budete mít tyto bylinky nasušené, určitě pro ně najdete v zimě využití.

Pokud rádi experimentujete, můžete si zkusit připravit vlastní směs na kořeněný čaj (trochu připomíná masalu). Do hrnce zkuste přidat různé druhy koření, ideální je zkombinovat celý pepř, skořici, badyán, hřebíček a kardamom, a krátce je povařte ve vroucí vodě. Pak stačí přidat kvalitní černý čaj a případně trochu mléka. Uvařený čaj poté přeceďte a dochuťte medem.

Tip: Pokud nejste úplně čajový typ, můžete se v zimě zahřát i jinými nápoji. Zkuste třeba kurkumové mléko nebo kořeněné dýňové latté.

Klasika v podobě masala chai

Masala chai patří mezi nejoblíbenější indické čaje, neboť má nesmírně povzbuzující a posilující účinky. Základ čajové směsi tvoří černý čaj assam a pět druhů koření: kardamom, hřebíček, skořice, zázvor a muškátový oříšek. Doporučujeme vyzkoušet tuto čajovou směs, díky které si budete moct připravit šálek chutné masaly během chvilky. Více zajímavostí spolu s domácím receptem se o tomto nápoji dozvíte v našem článku.

Doufáme, že jste v tomto článku nalezli inspiraci k přípravě chutného zimního čaje. Pokud váháte, zda se pustit do přípravy vlastní směsi, nebo si koupit raději hotový čaj, neváhejte nám napsat na na produkty@day-spa.cz, kde vám rádi poradíme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz