Čatní (chutney)

Chutney, česky čatní, je ideální k dochucení nejrůznějších pokrmů a kromě toho, že svou chutí oživí téměř jakékoliv jídlo, ozobí i váš stůl. V závislosti na použitých ingrediencích může mít nespočet barev i chutí. V této kategorii najdete například mangové čatní od značky Swagat, které se hodí ke zjemnění nebo dokořenění celé řady pokrmů. Je ideální také k přílohám, ale můžete se s ním pustit i do přípravy dezertů. Na své si přijdou i milovníci ostrých směsí, kteří u nás najdou také čatní v pálivé variantě, ta je vynikající například ke grilovanému masu. 

#ShowMore#

Co je čatní? 

Co je to vlastně čatní? Jedná se o tradiční indickou omáčku, která se připravuje z nejrůznějších surovin, nejčastěji v ní najdete ovoce, zeleninu a koření. Má však tolik variant a chutí, že bychom je jen těžko spočítali. Na čatní zřejmě dokonce ani neexistuje dobrý či špatný recept nebo jednoznačný poměr surovin. A často je jeho příprava také příležitostí k tomu, jak zpracovat přebytky ze zahrady

Asi největší klasikou je však tradiční mangové čatní. V dobách, kdy k nám tato omáčka doputovala vůbec poprvé, se v Evropě čatní připravovalo převážně z ovoce a zeleniny podobné konzistence, jako je právě mango. Ve skutečnosti do něj však můžete dát téměř cokoliv – od cibule přes česnek až po jablka či hrušky. Příprava je podobná jako u marmelády. Ovoce nebo zelenina se nakrájí na menší kousky a poté se velmi dlouho a pomalu vaří, dokud se nevznikne hustá omáčka. Na závěr se čatní dochutí kořením, solí, cukrem a octem – poslední zmiňované suroviny slouží zároveň jako konzervanty.   

Čatní se hodí k sýru masu i pečivu

V Indii se čatní servíruje často jako předkrm společně s kukuřičnými plackami a těmi se obvykle také nabírá. Na stole však zůstává i během dalších chodů a slouží k jejich dochucování. V našich končinách výborně doladí paštiky či sýrové prkénko a báječně chutná i k pečenému či dušenému masu nebo jím můžete jednoduše potřít třeba pečivo nebo sladké dezerty. 

Kolik zemí, tolik chutí

Čatní se vlivem britské kolonizace velmi rychle rozšířilo do celého světa, který si ho postupně přizpůsoboval podle sebe. V Británii bychom mohli ochutnat spíše sladší čatní, do kterého se přidává často například i sušené ovoce. Kanaďané zase milují brusinkové čatní, za to Američané dávají přednost raději jablečnému. A které čatní jste si oblíbili vy?

Nejprodávanější

Mango čatní pálivé, Swagat
Mangové čatní pálivé, 340 g, Swagat
Skladem (>5 ks)
Kód: A1174
 
89 Kč
mango chutney sladky 340g swagat
Mangové čatní sladké, 340 g, Swagat
Skladem (>5 ks)
Kód: A1171
 
89 Kč
2 položek celkem
mango chutney sladky 340g swagat
89 Kč
Kód: A1171
Mango čatní pálivé, Swagat
89 Kč
Kód: A1174
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz