Mung dal (Moong dal)
Ať už v kuchyni rádi experimentujete nebo hledáte nové způsoby, jak jíst zdravě, mung dal nebo také moong dal vám nabízí nespočet možností. Tato univerzální luštěnina totiž chutná skvěle jak ve sladkých, tak i slaných pokrmech, ale také v teplé i studené kuchyni.
#ShowMore#
V této kategorii najdete mung dal od naší vlastní značky DAY Spa. Putuje k nám až z daleké Indie a my jej pak pečlivě balíme do uzavíratelných sáčků, které usnadní skladovatelnost a znemožní přístup vzduchu. Sáhnout však můžete také po dalších luštěninách – doporučujeme vyzkoušet třeba ty od značek Satwa, Swagat nebo TRS.
Co je mung dal (moong dal)?
Mung dal jsou loupané a na polovinu rozpůlené mungo fazole. Tato luštěnina je charakteristická svou jemnou chutí a rychlou přípravou, díky čemuž je ideální pro každodenní vaření.
V Indii je moong dal základem mnoha pokrmů, od polévek a kaší, salátů až po sladkosti. Připravit z něj můžete například vynikající kari, jehož základem je indické aromatické koření a kokosové mléko. Pokud vás dožene chuť na sladké, pak vyzkoušejte třeba pokrm, kterému se v Indii říká moong dal halwa. Základem receptu je cizrnová mouka, přepuštěné máslo a cukr.
Proč zařadit mung dal do svého jídelníčku?
Odpověď je snadná – mung dal je nejen chutný, ale i mimořádně výživný. Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, což ocení hlavně vegetariáni a vegani. To ale zdaleka není všechno. Díky nízkému glykemickému indexu je mung dal vhodný pro diabetiky.
Obsahuje navíc také velké množství vlákniny, která podporuje trávicí systém, ale také normální činnost střev. Nakonec je mung dal bohatý také na vitamin B a minerály, jako je hořčík a železo.
Jak připravit mung dal snadno a rychle
Pro přípravu mung dalu začněte tím, že ho důkladně opláchnete pod tekoucí vodou. Poté jej namočte do vody alespoň na 30 minut. Jednak tím zkrátíte dobu vaření, zlepšíte tak i stravitelnost. Po namočení mung dal slijte a vložte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a následně snižte teplotu a nechte mírně vařit, dokud mung dal nezměkne, což obvykle trvá 20 až 30 minut. Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Hotovo? Výborně! Takto uvařený mung dal můžete použít k přípravě celé řady receptů – fantazii se meze rozhodně nekladou. Tak dobrou chuť!