Čaje s chilli
Máte rádi pálivé? Nebojte se, nebudeme to přehánět. V našem e-shopu najdete špetku chilli například v ájurvédských čajích značky Shoti Maa a Hari Tea – vyzkoušet můžete třeba čaj harmonizující trávicí oheň (agni).
Kde se vlastně chilli vzalo? Pěstovali ho nejprve indiáni, ale netrvalo to dlouho a chilli papričky putovaly i do Evropy, kde se používaly především jako koření a nahrazovaly pepř. Dnes je chilli nedílnou součástí indické kuchyně a můžete ho objevit i vy. Třeba v čajích! Chilli jim dodá lehce pikantní chuť a příjemně prohřeje tělo i mysl.
#ShowMore#
Čaj s chilli může podpořit trávení
Chilli obsahuje látku zvanou kapsaicin, které ostatně vděčí za její pálivou chuť. A nejen to. Působí především jako antioxidant. Ty pomáhají tělu zbavovat se toxinů, zpomalují proces stárnutí buněk a chrání ho před oxidativním stresem. Na chilli si mohou pochutnat i lidé s diabetem. Čaj s chilli totiž může mít vliv na metabolismus sacharidů a zpomalení vstřebávání cukru do organismu. To ale zdaleka není všechno. Pozitivně může ovlivnit i metabolismus tuků. Co to znamená? Chilli může pomoci nastartovat metabolismus a pomoci například k lepšímu trávení tučných jídel.
Chilli v ájurvédě
V ájurvédské medicíně se chilli doporučuje k podpoře zdravého trávení a je ideální pro osoby s pomalejším metabolismem. Pokud v těle máte naopak zvýšené agni, chilli se raději vyhněte.