Čaje z kurkumy
Zlatá bohyně nebo indický šafrán. Kurkuma byla lidmi ceněna už ve starověku a jen málokdo ví, že je příbuzná se zázvorem. Podobně jako on má i kurkuma celou řadu zdravotních benefitů a navíc báječně chutná. Ne nadarmo se proto využívá především v indické kuchyni a je nedílnou součástí kari koření. Z kurkumy si můžete připravit nejen chutný pokrm, ale také věhlasně známý nápoj golden milk neboli zlaté mléko.
#ShowMore#
Nahlédněte do této kategorie a objevte kurkumu jako součást bylinných, ovocných, zelených i černých čajů. Příjemně vás prohřejí například čajové variace od značky Pukka Herbs. Pokud rádi experimentujete a zkoušíte stále nové chutě, vsaďte na English Tea Shop. Jejich čajové kombinace a mixy neberou konce - a ta chuť? Delikátní! Firma Shoti Maa a Hari Tea pochází z Indie a výrobu čajů zasvětila (nejen) ájurvédě. Na základě starodávných ájurvédských postupů míchají harmonizační bylinné čaje i směsi na nejrůznější neduhy. Čaji kurkuma dodá příjemnou kořeněnou chuť a spolehlivě prohřeje celé tělo.
Kurkumin čaj obohacuje o antioxidanty
Kurkuma čaj může mírně obarvit, získává se z oddenků této rostliny a má sytě žlutou barvu. Zároveň však obsahuje antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk, chrání před negativními vlivy oxidativního stresu a přispívají ke snižování množství volných radikálů v těle. A nejen to. Přirozeně posilují imunitu a přijdou vhod jako prevence před nachlazením a jinými neduhy. Čaj z kurkumy si můžete dopřát také před, během nebo po jídle. Kurkuma může přispět k normálnímu trávení a často se proto doporučuje pít kurkumový čaj například k tučným pokrmům.
Kromě trávicí soustavy může čaj z kurkumy přispět ke zdravé funkci jater, která jsou zodpovědná za odvádění škodlivin z těla. Pozitivně působí také na krevní oběh, klouby i kosti a má navíc příznivé účinky na nervovou soustavu a duševní rovnováhu. Pravidelné pití čaje s kurkumou může mít také pozitivní vliv na stav pokožky. V alternativní medicíně se často používá také ke zmírnění projevů akné, ekzémů a zánětů.
Kurkuma v ájurvédě
To, co už ájurvéda věděla tisíce let, se stále častěji promítá do našich životů i dnes. A to je báječné! Ájurvédská medicína považuje kurkumu za tzv. sattvickou potravinu, do kterých spadá jen ta nejkvalitnější strava. Zároveň je unikátní tím, že má schopnost vyrovnávat všechny tři dóši. Není příliš překvapivé, že čaj s kurkumou má zahřívací schopnosti a harmonizuje tak trávicí oheň (agni). Ten je mimo jiné jednou z nejvyšších priorit, zdravé trávení totiž pomáhá předcházet většině nemocí. A právě proto se zrovna kurkuma používá na celou škálu neduhů a je jedním ze základních pilířů ájurvédy. Údajně má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, dokáže srovnat hladinu cukru i cholesterolu v krvi a doporučuje se osobám s dýchacími problémy.